Zašto je grašak toliko zdrav i hranjiv?

Zeleni grašak je popularno povrće koje sadrži dosta vlakana i antioksidanata, osim toga, neka istraživanja su pokazala da grašak može pomoći u zaštiti od nekih hroničnih bolesti.. S druge strane, neki nutricionisti tvrde da je zeleni grašak štetan i da ga treba izbjegavati zbog antinutrijenata koji mogu uzrokovati nadutost.

Grašak je odličan izvor proteina

Zeleni grašak je jedan od najboljih izvora proteina na biljnoj bazi. Konzumiranje proteina povećava nivoe određenih hormona u vašem tijelu, te smanjuje apetit. Proteini, zajedno sa vlaknima, pomažu u usporavanju varenja. Konzumiranje adekvatnih količina proteina i vlakana može automatski smanjiti broj kalorija koje jedete tokom dana, te drži vaš apetit pod kontrolom.

Grašak pomaže u zdravoj kontroli šećera u krvi

Zeleni grašak ima nekoliko osobina koje mogu pomoći u kontrolisanju šećera u krvi. Prije svega, grašak ima relativno nizak glihemijski indeks, što je mjera toga koliko brzo se šećer u krvi povećava nakon konzumiranja hrane. Štaviše, zeleni grašak je bogat vlaknima i proteinima, što može biti korisno za kontrolu šećera u krvi.

Može poslužiti kao zaštita od nekih hroničnih bolesti

Zeleni grašak ima nekoliko karakteristika koje mogu pomoći u sprječavanju nekoliko hroničnih bolesti. Zeleni grašak sadrži dosta minerala kao što su magnezijum, kalcijum i kalijum, koji su dobri za zdravlje srca. Konzumiranje ove namirnice može biti korisno za prevenciju visokog krvnog pritiska, što je glavni faktor rizika od srčanih bolesti.

Može biti koristan u prevenciji raka

Redovno konzumiranje zelenog graška može smanjiti rizik od raka. Zbog sadržaja antioksidanata graška, smanjuje se rizik od pojave upale u tijelu. Također, zeleni grašak sadrži i saponine – biljna jedinjenja koja su poznata po antikancerogenim efektima. Nekoliko istraživanja je pokazalo da saponini mogu pomoći u sprječavanju nekoliko vrsta raka.

Prevencija i kontrola dijabetesa

Vlakna i proteini, koji se nalaze u grašku, mogu spriječiti previsok rast šećera u krvi, što sprječava pojavu dijabetesa. Zbog niskog glihemijskog indeksa, zeleni grašak je pogodna hrana za dijabetičare. Grašak osigurava dovoljne količine magnezijuma i vitamina B, pored vitamina K, A i C, koji pomažu u smanjenju rizika od dijabetesa.

Oni sadrže antinutrijente

Usprkos obilnim hranjivim sastojcima u zelenom grašku, postoji i loša strana njihovog nutritivnog kvaliteta, a to se odnosi na sadržaj antinutrijenata. Ove supstance se nalaze u mnogim namirnicama, kao što su mahunarke i žitarice, koje mogu ometati varenje hrane i apsorpciju minerala.