Zdravstvene koristi malina

Plod maline je bogat hranjivim materijama, mineralima i vitaminima, a kada je uključen u vašu dnevnu ishranu može pomoći u smanjenju rizika od raka, gojaznosti, kardiovaskularnih bolesti, te čak i povećati plodnost.

Maline su odlične za spremanje raznih voćnih sokova, kompota i poslastica, a pored odličnog ukusa imaju i nevjerovatne zdravstvene koristi zbog kojih ih vrijedi uključiti u ishranu.

Zaštita od ćelija raka

Maline su bogate antioksidansima koji se bore protiv ćeija raka. One imaju jednu od najvećih koncentracija antioksidanata od bilo kojeg drugog voća na zemlji. Maline sadrže i elegičnu kiselinu – prirodni antioksidant koji se nalazi u plodovima i povrću, a prisutan je i u bobicama.

Istraživanja obavljena na životinjama otkrila su da fitonutrijenti malina imaju važnu ulogu u snižavanju oksidativnog stresa i smanjenju upala, te da tako mijenjaju razvoj i reprodukciju ćelija raka.

Održavaju kardiovaskularno zdravlje

Sadržaj kalijuma u malinama pomaže u regulaciji srčanih otkucaja i krvnog pritiska. Maline su bogate mineralima kao što su mangan, bakar i željezo, koji proizvode crvene krvne ćelije.

Poboljšavaju plodnost

Istraživanja pokazuju da vitamin C i magnezijum u malinama mogu poboljšati plodnost kod muškaraca i žena. Jedno istraživanje tvrdi da antioksidansi promovišu začeće i smanjuju rizik od pobačaja.

Popravljaju raspoloženje i pamćenje

Konzumiranje malina može spriječiti oštećenja mozga i gubitak pamćenja. Maline također sprječavaju bolesti i umanjuju druge simptome starosti tako što smanjuju razinu stresa. Jedno istraživanje navodi da veći unos bobica bogatih flavonoidima može smanjiti kognitivni pad.

Jačaju imunitete

Maline su bogate vitaminom C, koji jača imunitet i štiti od svakodnevnih bolesti i infekcija. Vitamin C povećava nivo antioksidanata u malinama i pomaže u čišćenju krvnih ćelija, kako bi se spriječilo širenje virusa.

Održavaju zdravlje očiju

Kombinacija antioksidanata kao što su vitamin C, vitamin A i fenoli u malinama, sprječavaju pojavu bolesti i čuva membrane oka. Tako se proizvodi vodena tekućina koja čisti i štiti oči od isušivanja.