Genetika i bodybuilding: Je li vaša dobra ili loša

Koliko god to teško zvučalo, genetske predispozicije su jedan od glavnih uslova za ostvarenje ozbiljnih rezultata u takmičarskom bodybuildingu. Svakako da to ne treba značiti da svi ostali odmah trebaju odustati i ne pokušati se izboriti sa nešto težim okolnostima, ali za sam svjetski vrh ovo pitanje je vrlo važno. Postoji nekoliko faktora prema kojima se dosta lagano može raspoznati genetski tip tijela, a ovdje ćemo se pozabaviti onima najlakše prepoznatljivim.

Pitanje tipa tijela i mezomorf kao idealni model

Jedan od tri tipa ljudskog tijela je mezomorf, tjelesni tip koji i sam po sebi bez imalo doticaja sa tegovima djeluje robusno i prilično atletski. Posjeduje “V-oblik” torza, te ima definisan oblik mišića. Prirodno je jak i dosta lako gradi mišiće. Prosječan je u nakupljanju masnih naslaga i ima stabilan metabolizam.

Ektomorf i endomorf – manje povoljni tipovi tijela

Kada je riječ o bodybuildingu i ozbiljnijem nivou fitnessa, tada tipovi tijela ektomorf i endomorf nisu baš genetski najobdareniji, jer jednostavno im je teže doći do cilja, treba im mnogo više odricanja, a neki od njih se jednostavno moraju pomiriti sa činjenicom da nikada neće moći biti šampioni.

Tako ektomorfa karakteriše prirodno usko i mršavo tijelo, sa uskim koštanim strukturama, čistim mišićima i niskim indeksom tjelesne masti. Stravično brz metabolizam je jedna od karakteristika, pa bez problema mogu uživati u svakakvoj hrani bez bojazni od debljanja, dok je zato nabacivanje mišićne mase mnogostruko otežan posao. Uska ramena i ravna prsa su posljednje odlike ektomorfa.

Endomorf s druge strane kao fizički najveći tip koji ljudsko tijelo može imati, ima sljedeće karakteristike: prirodno “zdepast” i obao stas, vrlo lagano dobija i mišiće i masne naslage, teško da će ikada biti izdefinisan jer prirodno ima visok indeks tjelesne masti, ima spor metabolizam, obično je niži i ima široke zglobove i široka ramena.

Pitanje hormona
Prvenstveno normalni nivo testosterona kod muškaraca je pitanje nasljeđa, a najbolji pokazatelj te tvrdnje je dlakavost tijela, kao i drugi izrazi visokog odnosno niskog muškog polnog hormona. Kada je kod nekoga dosta visok prirodni nivo testosterona, to prati niz karakteristika kao što su jaka brada, dlakavost tijela, dubina glasa, nešto jači miris znoja, veličina ramena i slično.

Ono što se odražava na fitness a vezano je za taj hormonalni faktor jeste to što muškarci sa višim prirodnim testosteronom dosta lakše grade mišiće i pritom lakše izbjegavaju taloženje masnih naslaga, pa su u znatnoj prednosti nad drugima u tom prirodnom okruženju. Hormoni svakako prave najveću razliku u pogledu izgradnje mišića, pa i ne čudi što se toliko mnogo zloupotrebljavaju farmaceutski izdvojeni hormoni sa testosteronom na čelu.

Pitanje sive moždane mase

Ono što nije direktno vezano za genetsko nasljeđe i što može svako probuditi kod sebe, jeste snaga uma koja se prvenstveno može navesti kao utjeha svima koji nemaju baš tako povoljan genetski potencijal za bodybuilding. Brojni su slučajevi ljudi koji su svoje najslabije mišićne partije preorijentisali u najjače, i to jednostavno zato što su danonoćno predano radili upravo na njihovom razvoju.

Nikome ne treba bolja motivacija od riječi legendarnog Doriana Yatesa, koji je jednom prilikom rekao da ne bi imao šanse na bini protiv ostalih genetski jačih takmičara, da su trenirali žestoko poput njega. Nagrada odlučne borbe protiv genetske predispozicije je promjena DNK koda tokom života, tako da potomci automatski imaju riješen značajan dio problema.

Body.ba