Najbolji izvori proteina za muškarce

Često zanemarujemo činjenicu da su proteinski suplementi puni šećera ili da prekomjeran unos proteina mora biti propraćen sa vježbama. Pored toga prekomjeran unos proteina može da naškodi tijelu baš kao i višak neke druge hranjive materije.

Mnogi su danas proteini na raspolaganju, od suplemenata, do biljnih i životinjskih proteina, pa zbog toga su mnogi neodlučni u vezi koji je protein najbolji za njih.
U nastavku vam predstavljamo koji su najbolji izvori proteina za muškarce koji imaju povećan apetit, uključujući proteine kako biljnog tako i životinjskog porijekla.

Jaja

Jaja su najbolji izvor proteina životinjskog porijekla. Pored toga također smanjuju brzinu kojom tijelo apsorbuje ugljikohidrate što vam daje dodatnu energiju tokom dana i održava sitost duže vremena.

Pileća prsa

Pileća prsa sadrži dosta proteina i ima potpune aminokiseline koje su potrebne. Pored toga također sadrži najviše proteina po gramu, 28,4 grama proteina se pronalazi u 100 grama pilećih prsa, uz to također su dobar izvor selena, niacina, vitamina B66 i fosfora.

Puretina

Puretina ima skoro isto proteina kao i piletina s tim da u 100 grama puretine možemo pronaći 25 grama proteina. Pored toga također je dobar izvor B vitamina, selena, fosfora i cinka.

Losos

Losos sadrži potpun profil aminokiselina, 100 grama lososa sadrži 21,6 grama proteina, također sadrži i omega 3 masne kiseline koje seu ključne za zdravlje mozga. Losos je riba koja po gramima ima najviše grama proteina.

Biftek

Biftek ima kompletan profil aminokiselina, također je bogat izvor vitamina B12, a sadrži manje zasićenih masti od ostalog crvenog mesa. 100 grama bifteka sadrži 9,1 gram proteina.

Slanutak

100 grama slanutka sadrži 19 grama proteina, kada slanutak sparimo sa rižom dobijamo kompletan protein kao i druge hranjive materije, kao što je vitamin K, vlakna, željezo, vitamin B6, magnezij i folna kiselina.

Kvinoja

Kvinoja je potpun biljni protein koji sadrži 4,4 grama proteina u 100 grama kvinoje, pored toga također je dobar izvor folne kiseline, fosfora, bakra, tiamina i vitamina B6.

Leća

100 grama leće sadrži 23 grama proteina.

Orašasti plodovi

Među orašastim plodovima možemo izdvojiti badem, koji na 100 grama sadrži 18 grama proteina, kikiriki, 25/100 grama i orahe 19/100 grama.

Spirulina

Sa 57 grama proteina u 100 grama spirulina zauzima prvu poziciju kada je u pitanju biljni protein. (body.ba)