Nezdrav način života može loše utjecati na plodnosti: Faktori koje možete promijeniti

Osim prehrane i načina života, postoje i drugi faktori koji mogu imati značajan utjecaj na plodnost.

Dakle, ako planirate imati djecu u bliskoj budućnosti, pročitajte ovaj tekst kako bi znali reagovati na vrijeme. Postoji nekoliko faktora koji mogu utjecati na plodnost, ali na njih možete utjecati.

Pušenje

Žene koje puše mogu imati poteškoća sa začećem. U jednoj studiji, zatrudnjeti je uspjelo 48% žena nepušača, 19% žena pušača i 20% pasivnih pušača. Ako uskoro planirate početi raditi na bebi, pokušajte se kloniti pušenja, pušača i dima uopšte. Ženama pušačima koje su se odlučile za IVF (in vitro oplodnju) potrebno je više pokušaja da ostanu trudne. Zanimljivo, žene pušači također ranije ulaze u menopauzu od žena nepušača. Pušenje također smanjuje proizvodnju i kvalitetu sperme.

Alkohol

Alkohol smanjuje plodnost promjenom razine hormona koji onda smanjuju šanse za ovulaciju. Ovo, dakle, čini da teže zatrudnite. Konzumiranje alkohola tokom trudnoće može ugroziti razvoj beba, što pokazuje koliko negativne posljedice alkohola mogu biti.

Kafa

Iako ne postoje konačni rezultati koji povezuju kofein s neplodnosti, kofein može promijeniti razine hormona. To pak može utjecati na ovulaciju i reprodukciju. Još je nejasno tačno koliko kofeina je loše za plodnost. Dansko istraživanje pokazalo je smanjenu plodnost kod žena koje su pušile i pile više od osam šolja kafe dnevno. Još jedno evropsko istraživanje pokazalo je da pijenje više od pet šolja jake kafe dnevno povećava rizik od neplodnosti.

Stres

Stres i anksioznost mogu smanjiti plodnost promjenom imunološkog sistema i funkcije hormona. Stres povećava razinu kortizola i adrenalina, što negativno utječe na cijelo tijelo.

Zagađenost zraka

Izloženost brojnim faktorima iz okoliša i zagađivačima, uključujući zračenje i određene hemikalije, može imati negativan utjecaj na plodnost. Na primjer, muškarci izloženi pesticidima imaju rizik za smanjenu kvalitetu sperme. Stoga, ako planirate proširenje svoje porodice, uzmite ove faktore u obzir. (body.ba)