Veličine porcija i greške koje se mogu izbjeći

Kada se počne praviti selekcija i krene odlučno biranje zdravih i kvalitetnih namirnica za obroke, jedina greška na koju još treba paziti jesu količine porcija koje se jedu. Nažalost, veliki broj ljudi upada upravo u tu zamku i nastavlja se debljati ne shvatajući da je to moguće i sa “zdravom” hranom.

Zbog toga je potrebno skrenuti pažnju na neke od najčešćih grešaka s mjerenjem porcija koje se definitivno mogu izbjeći.

Žitarice

Žitarice koje se jedu s mlijekom, obično spadaju u vrlo zdrave obroke, ali rijetko ko provjeri koliku porciju žitarica ubacuje u posudu. Neka istraživanja provođena od strane Američke asocijacije dijabetičara, pokazala su da ljudi vrlo često odjednom pojedu 3 do 4 porcije žitarica, što je svakako kalorijski prežestok obrok.

Pileća prsa

Čisti protein iz pilećih prsa je fenomenalan za tjelesnu mišiće i dobru tjelesnu formu, ali nije tako rijedak slučaj prekoračenja potrebne količine kalorija i jedući sama ta, nutritivno fantastična pileća prsa. Naravno, radi se o količini porcija koje mnogi ljudi jedu u dva, pa čak i do tri većim količinama nego što je preporučeno.

Hljeb

Ako ste bijeli hljeb počeli mijenjati crnim koji u sastavu ima cijele sjemenke, računajući na to da je neuporedivo zdraviji, ponovo bi mogli upasti u zabludu vezanu za kalorijsku vrijednost. Vodeći se deklaracijama na omotu hljeba kupljenog u supermarketima, ljudi nerijetko pomisle da se navedeni broj kalorija odnosi veće “porcije”, a zapravo se tu radi o jednoj kriški.

Voće

Voće je uvijek super alternativa visokokaloričnom desertu punom šećera. Međutim, čak i voće sadrži šećere s kojima se isto tako može pretjerati. Na primjer, kada se spominje porcija grožđa, većina ljudi po automatizmu misli na punu posudu ili barem na jedan kompletan veliki grozd. U stvari, kalorijski proračuni vrijednosti grožđa, a samim tim i količine šećera koju nosi se odnose na 16 bobica grožđa i ne više.

Salate

Mnoge dijete su bazirane na konzumiranju salata umjesto drugih “jačih” obroka, a sa jasnim ciljem ostvarenja kalorijskog deficita koji bi mogao brzo oboriti kazaljku na vagi. Međutim, i kod samih salata se često naprave greške i one budu mnogo kaloričnije nego što se to želi. Najčešća greška je sa uljem kao nezaobilaznim elementom salate. Bilo da se radi o maslinovom koje je šampion među uljima i koje spada među najzdravije namirnice, treba imati na umu da je svaka masnoća veoma kalorična i da se ubrzano može preskočiti postavljena granica željenog unosa kalorija.