6 noćnih napitaka koji vam mogu pomoći da izgubite kilograme

Loš san često se povezuje s povećavanjem tjelesne težine, neravnotežom hormona, gladovanjem sljedećeg dana i problemima sa šećerom u krvi. Stoga je neophodno imati kvalitetan san, te paziti na vašu ishranu prije nego što legnete u krevet.

Iako već vjerovatno znate da vam kofein i šećer prije spavanja mogu poremetiti san, postoje i određeni napici koji vam zapravo mogu pomoći u izgradnji mišića, poboljšanju stabilnosti šećera u krvi i sagorijevanju masti.

Donosimo vam donosi 6 napitaka koje biste trebali piti noću ako želite smršavjeti.

Mlijeko

Čaša mlijeka (toplog ili hladnog) može vam pomoći da brže zaspite, zahvaljujući zdravoj količini triptofana i kalcijuma. Više spavanja znači manje žudnje za hranom tokom narednog dana. Mlijeko također sadrži proteine koji pomažu u jačanju snage i rasta mišića.

Sok od grožđa

Jedna čaša stopostotnog prirodnog soka od grožđa prije spavanja može vam pomoći da zaspite i sagorijevate masnoću tokom sna. Istraživanje objavljeno u časopisu Cell Reports sugeriše da izlučivanje inzulina noću (uzrokovano konzumiranjem jednostavnih ugljikohidrata, poput soka) regulira cikardijski ritam tijela.

Čaj od kamilice

Vruća šolja čaja od kamilice potiče spavanje i povećava razinu glicina u vašem tijelu – neurotransmitera koji opušta vaše živce i djeluje kao blag sedativ. Kamilica ublažava vašu tjelesnu temperaturu, tako da vaš organizam reaguje drastičnim hlađenjem, uspavljujući vas. Štaviše, kamilica je povezana s poboljšanom kontrolom glukoze i gubitkom težine.

Voda

Hidratacija je važna kako bi vaš organizam pravilno funkcionisao. Konzumiranjem vode možete napredovati kada je gubitak kilograma u pitanju. Jedno istraživanje je otkrilo da je pitka voda povezana s kvalitetnijim spavanjem i manjom dnevnom pospanošću. Ostanite hidrirani tokom dana i pijte razumne količine vode prije nego što legnete u krevet.

Čaj od đumbira

Đumbir se popularno koristi kao začin za dodavanje okusa jelima i kao biljni lijek za liječenje niza stanja poput mučnine, prehlade i artritisa. Istraživanja na ljudima su također pokazala da ovaj aromatičan korijen ima blagotvoran učinak na gubitak kilograma.

Sok od povrća

Iako se voćni sokovi obično povezuju s debljanjem, ispijanje soka od povrća može imati suprotan efekat. Konzumiranje cijelog povrća tokom dana najbolji je način za održavanje dobrog zdravlja. (body.ba)