Najbolja hrana za zdravu jetru

Jetra je jedan od vitalnih organa u ljudskom tijelu. Ovaj organ ima izuzetno važnu ulogu u ljudskom tijelu.

Srećom, postoje metode kojima možemo zaštititi jetru, a prije svega ovo se odnosi na zdravu ishranu. Osim toga, važno je održavati normalnu tjelesnu težinu uz pomoć fizičke aktivnosti, te izgbjegavati alkohol. Body.ba vam u nastavku donosi najzdravije namirnice za dobru funkciju jetre:

Voda

Nakon zraka, voda je potrebna organizmu više od bilo koje druge supstance – uključujući i hranu. Ona “ispire” štetne tvari iz organizma, te ćete se osjećati bolje ako popijete dovoljno vode kroz dan.

Jabuke

Jabuke su dobre i za zdravlje jetre. Ako je jetra zdrava, sposobna je držati štetne tvari van tijela bez procesa detoksikacije, a jabuke zahvaljujući velikoj koncentraciji vitamina C i A, te magnezija, joda i bakra djeluju kao prirodan diuretik pa će tako štititi jetru, a samim time i cjelokupno zdravlje pojedinca.

Artičoke

Iako imaju zaštitnički utjecaj na stanice jetre, artičoke također mogu pomoći u regeneraciji jetre i poboljšati njenu funkciju. One također podržavaju proizvodnju žuči, koja je važna za probavu i asimilaciju vrijednih sastojaka. Određena klinička istraživanja su pokazala da artičoke mogu sniziti i razinu triglicerida.

Maslačak

Ova biljka predstavlja idealan tretman za jetru jer je vrlo učinkovita i u većini slučajeva vrlo sigurna (osim toga, prilično je jeftina). Koristiti se mogu svi dijelovi cvijeta, međutim maslačkov korijen je najpopularniji dio koji liječi jetru. Lišće je dobro znano po promicanju zdravlja bubrega.

BIjeli luk

Možemo reći da se radi o najstarijem lijeku na svijetu jer bijeli luk sadrži alicin, komponentu koja djeluje kao snažan “čistač” organizma. Dodajte bijeli luk u vašu ishranu i zbog brojnih drugih beneficija ovog nevjerovatnog povrća.