Najidealnije namirnice za ravan stomak

Uzimanje probavnih enzima u obliku dodataka prehrani ili, još bolje, pijenje soka od ananasa prije večere, doprinosi boljoj probavi i smiruje probavni trakt te vodi vitkijem struku.

U svoju prehranu svakako uvrstite probiotike kako bi crijevne bakterije bile u ravnoteži. Naime, kada u crijevima dođe do poremećaja u količini dobrih bakterija, tada dolazi do stvaranja plinova, a time i nadutosti. Probiotici nisu samo odlični za probavu, već i za poboljšanje raspoloženja te jačanje imuniteta. Važan je i večernji plan prehrane.

17:00 – kašika soka od aloa vere sa vodom

Istraživanja su pokazala da gel aloa vere ima gastroprotektivne učinke. Baš kao što smiruje opekline, tako blagotvorno djeluje i našu unutrašnjost. Ima protuupalna svojstva i pomaže kod grčeva i nadutosti. Osim toga, posjeduje i antibakterijska svojstva koja pomažu u jačanju imunološke funkcije – objasnio je nutricionist Rick Hay. Aloa vera u obliku soka je odlična za smirivanje želuca.

18:00 – probavni enzimi uz večeru

Procjenjuje se da se 60 do 80 posto imunološkog sistema nalazi u našem probavnom traktu. Kada se hrana ne razgrađuje na odgovarajući način probavnim enzimima, veći komadi mogu prijeći crijevni zid i dovesti do upalnog imunološkog odgovora. To je povezano sa netolerancijom na hranu, što dovodi do trbušnog grčenja i nadutosti. Uzimanje probavnih enzima u obliku dodataka prehrani ili, još bolje, pijenje soka od ananasa prije večere, doprinosi boljoj probavi i smiruje probavni trakt. Inače, ananas je prepun bromelaina (posebno njegov središnji, tvrdi dio), enzima koji razgrađuje bjelančevine, ubrzava metabolizam, smanjuje nadutost.

19.00 – malo fermentirane hrane

Fermentirana hrana je izuzetno korisna za zdravlje crijeva. Tehnički, to znači pretvaranje šećera i škroba u kiselinu, koristeći solnu otopinu. Ovaj proces potiče bujanje dobrih bakterija kao što su bifidobakterije i laktobacili, stvarajući veliki izvor prirodnih probiotika za probavni trakt – kaže Rick Hay. Takva hrana će vam pomoći da bolje probavite hranu, ne nadimate se i da budete bolje raspoloženi, jer crijeva su mjesto gdje se stvara većina serotonina – hormona sreće.

20:00 – čaj od maslačka

Ova vrsta čaja može biti učinkovit diuretik pa tako pomaže da se tekućina ne zadržava u tijelu. Osim toga, čaj od maslačka je odličan za čišćenje jetre, stimulaciju probave i smanjenje želje za jelom. Uz to ublažava simptome žgaravice i pomaže kod drugih probavnih tegoba.

22:00 – glutamin

Glutamin je najzastupljenija aminokiselina u mišićnom tkivu koja pomaže uravnotežiti živčani sistem, nadopuniti zalihe vode u tijelu, doprinosi boljem spavanju te ravnoteži šećera u krvi. Može se kupiti u obliku prašaka, kapsula, tableta ili otopine. Održavanje hidratacije pomaže tijelu da se detoksicira i izbaci nečistoće. Bubrezi i jetra su odgovorni za detoksikaciju krvi i proizvodnju mokraće, pa je važno pomoći ovim organima da rade svoj posao kako treba – objasnio je Rick Hay.