Pojas za teretanu: Sve što treba da znate o ovom fitness rekvizitu

Odabirom odgovarajućih pojaseva učinićete svoj trening sigurnijim i bićete spremniji da dižete veće težine. Vjerovatno ste primjetili dizače tegova kako prije svojih nastupa vežu pojaseve oko struka i pitali se da li je vrijedno uložiti novac u ovaj rekvizit za treninge u teretani.

Naime, kada se pojasevi za teretanu koriste pravilno mogu biti sjajna potpora vašem treningu i prije svega zaštititi vaša leđa prilikom dizanja opterećenja. Ali prije nego što se odlučite za kupovinu ove fitness opreme, evo nekoliko savjeta za vas.

KADA I ZAŠTO DA IH KORISTITE?

Bilo bi poželjno da pojaseve koristite svaki put kad podižete težine koje su veće od 75 procenata vašeg maksimuma u jednom ponavljanju. Noseći ovaj rekvizit moći ćete na bolji način da poduprete trbušne mišiće.

Ovo intenziviranje mišića obezbjedit će veću podršku donjem dijelu leđa, pa će kičmeni stub biti u neutralnom položaju što je jedna od najvažnijih stvari za pravilno izvođenje pokreta sa velikim težinama.

KAKO SE KORISTE?

Svežite pojas oko vašeg struka tako što ćete prvo uvući stomak, odrediti koliko ćete stegnuti isti, a nakon toga pustite vazduh. Pojas nosite tokom čitavog izvođenja vježbe, zatim ga skinite do slijedećeg ponavljanja.

Preporučuje se da koristite kožne pojaseve umjesto onih sintetičkih materijala poput najlona. Iako su malo skuplji kožni pojasevi su puno efikasniji i pružaju veću zaštitu.

DVA TIPA POJASEVA

Oni za treninge u teretani i oni namjenjeni profesionalnim dizačima tegova. Među olimpijskim dizačima tegova popularni su modeli koji su uži na krajevima, pa omoguće veću mobilnost prilikom podizanja velikih opterećenja.

Drugi model koji se češće koristi možete prepoznati po tome što je malo širi i ima debljinu od oko 8 cantimetara. Upravo se ovaj model preporučuje prosečnim vježbačima koji ne praktikuju dizanje velikih težina na svakom treningu. (Menshealth.rs)