Tri trika koje profesionalci koriste za efikasniji razvoj bicepsa

Kada jedan profesionalac izvodi biceps pregib, to prosječnom posmatraču obično izgleda kao vrlo prosta stvar koja se sastoji iz pokreta podizanja i spuštanja što je moguće veće težine i to je sve.

Ono što se u stvarnosti događa jeste cijeli niz stvari koje se često i ne mogu vidjeti jer su proizvod snažne konekcije uma i mišića vježbača, a upravo te stvari i prave razliku između malo jačih i impresivno razvijenih bicepsa kakve svi žele. Bodybuilderi obično koriste tri trika za efikasniji razvoj svojih bicepsa, a o kojima ćemo reći nešto više u nastavku.

Zakretanje članka u prema unutra

Zakretanje članka prema unutra ili činjenje dodatnog supinacijskog pokreta u krajnjoj fazi pregiba s bučicom, stari je trik velikih znalaca kojim se dodatno pogađa biceps i utiče na njegov impresivniji razvoj.

Kontrahiranje tricepsa u početnoj tački biceps pregiba

Poznato je da za izgradnju svakog mišića konekcija s umom mora biti vrlo snažna, te da se obavezno izvodi maksimalno istezanje i zatim maksimalna kontrakcija. Kako bi se obezbijedio puni opseg pokreta i maksimalno istezanje bicepsa, trik znalaca je taj da se na dnu pokreta kontrahira triceps, a što automatski osigurava maksimalno istezanje bicepsa.

Izvođenje i kratkih i dugih pokreta za pogađanje obje glave bicepsa

Sam naziv bicepsa ukazuje na postojanje dvije glave ovog mišića, a one se primarno pogađaju sa dvije različite vrste pokreta. Kratka glava bicepsa najbolje reaguje na skraćene pokrete, dok duga glava bicepsa svoj maksimalni odgovor daje kada se izvode vježbe sa potpunim istezanjem. Primjer kratkog pokreta je pregib na Scott klupi bez potpunog spuštanja, a idealni primjer dugog pokreta je biceps pregib ležeći na kosoj klupi. (body.ba)