Crna, mliječna ili bijela? Koja čokolada je najbolja za vaše zdravlje?

Čokolada je dobra za protok krvi , što znači da je dobra za srce . Ali nisu sve čokolade iste. Koja vrsta čokolade je najbolje za vaše srce ?

Ahh, taj bogati ukus čokolade . Dolazi od  flavonoida u kakau, koji su takođe razlog zašto je  čokolada  zdrava za srce .

Kako flavonoid iz kaka pomaže vašem zdravlju:

  • Kontrola holesterola
  • Snižavanje krvnog pritiska
  • Smanjenje rizika od zgrušavanja krvi
  • Inhibiranje ljepljive pločice
  • Poboljšanje protoka krvi do vitalnih organa

Crna čokolada je najbolja za vas jer je najmanje obrađena, što znači da sadrži najviši procenat flavonoida – kakao zrna (kakao).

ŠTA JE UNUTRA?

CRNA ČOKOLADA

Crna čokolada ima najmanje 35 % kakaa zbog čega se i zove crna. Ostatak je kakao buter ( prirodna mast od kakao zrna ), šećer , emulgator (ono što drži zajedno sastojke ; često lecitin ) i vanila ili druge arome . Mlijeko se može dodati da omekša teksturu.

PREPORUKE :

  • što tamnija bolje!

Jedite čokoladu sa najvećim sadržajem kakaa – 70 % do 85% .

  • Obična crna čokolada pruža najveći užitak. Izbegavajte punjenja, osim ako su u pitanju lješnjaci ili sušeno ili sveže voće. Mala stvar može mnogo da doprinese. Uživajte uz 30g čokolade dnevno.
  • Izbegavajte kalorije u drugoj hrani da biste izbjegli gojenje. Standardna pakovanja čokolade su 100gr, tako da je dobro pravilo sa se ne jede više od trećine pakovanja odjednom.

Nutritivna vrednost (30gr čokolade)

8-12 g masti

0 g Trans masti

Pruža magnezijum , gvožđe , kalijum, kalcijum i malu količinu vitamina.

MLIJEČNA ČOKOLADA

Mliječna čokolada sadrži: najmanje 10% kakaa i najmanje 12 % suhe mliječne materije .

Ostatak je kakao buter( prirodna mast od kakao zrna ), šećer , emulgator ( ono što vezuje sastojke ; često lecitin )  i vanila ili druge arome.

PREPORUKE :

  • Jedite u ograničenim količinama .
  • Mliječna čokolada sadrži više šećera i masti nego tamna čokolada
  • Pročitajte sastojke na pakovanju.

Nutritivna vrednost (30gr čokolade)

12+ g masti

Pruža malo kalijuma i malu količinu vitamina

BIJELA ČOKOLADA

Derivat čokolade , napravljena je od 20% (ili više) putera od kakaa i do 55 % šećera, plus sadržajem čvrstih materija , lecitin , i vanila i druge arome.

PREPORUKA :

  • Izbjegavajte ili jedite u vrlo ograničenim količinama!