Da li je bodybuilding funkcionalan?

Porastom popularnosti funkcionalnog treninga došlo je do laganog potiskivanja bodybuildinga i klasičnih teretana, dugogodišnje osnove za rekreaciju i pojma zdravog života. Ova, možemo ju nazvati prekretnica u svijetu fitnesa, dovela je u pitanje funkcionalnost bodybuildinga, odnosno kvalitetu i efikasnost bodybuildinga u rekreaciji. Vrlo je važno napomenuti da više od 90% korisnika raznih teretana ili dvorana čine rekreativci, tako da i program treninga i njegova usmjerenost i efikasnost moraju ići u tom smjeru.

Šta je funkcionalnost?

Pojam funkcionalnosti u treningu ponajviše ovisi o cilju koji želimo postići. Da bi neku vježbu nazvali funkcionalnom, ona mora biti usmjerena, odnosno mora nam pomoći da dođemo do cilja. Ako želite imati snažan biceps, onda je biceps pregib vrlo funkcionalna vježba za vas. Snažan biceps, a ne veliki biceps! Funkcionalnost treninga prije svega bi trebali povezati s razvojem sposobnosti, a ne s unaprjeđenjem fizičkog izgled. Isto tako, ako želite imati brzu promjenu smjera u tenisu, trening agilnosti na podnim ljestvama će biti funkcionalna vježba.

Sudeći po svemu što smo napisali, svi oblici treninga su funkcionalni, pa tako i bodybuilding, no možemo li ih s pravom tako nazivati ako njihova funkcionalnost i usmjerenost ovise o pojedinačnim ciljevima?

Svaki sport ima jasno definiranu jednadžbu specifikacije, odnosno u postotku jasno definirane segmente koji su potrebni da bi bili uspješni u tom sportu. U nekim sportovima je dominantna snaga, u nekima izdržljivost, u nekima preciznost, ali što je dominantno u rekreaciji? Dominantni cilj rekreacije je zdravlje i ravnomjerna razina svih funkcionalnih i motoričkih sposobnosti, što na kraju rezultira i lijepom i skladnom atletskom građom tijela, što je vrlo važan segment za svaku osobu.

Savršeni plan i program rekreativnog treninga trebao bi biti usmjeren na razvoj svih funkcionalnih i motoričkih sposobnosti. Takav plan treninga trebao bi sadržavati segmente snage s višezglobnim kompleksnim vježbama, razvoj aerobnih i anaerobnih kapaciteta, fleksibilnost, agilnost, mobilnost, pliometriju, koordinaciju, brzinu. Takav univerzalni trening, koji će nam pomoći da lakše obavljamo svakodnevne aktivnosti, da budemo zdraviji, sretniji i zadovoljniji sa svojim izgledom, s pravom možemo nazvati funkcionalnim treningom.

Bodybuilding kao rekreacija

Bez obzira na porast popularnosti funkcionalnog treninga, još uvijek postoji jako puno rekreativaca kojima je bodybuilding trening, odnosno izgradnja tijela najprihvatljiviji oblik rekreacije. Trening snage je najzastupljeniji segment u većini sportova i zasigurno uvelike utječe na konačnu izvedbu i rezultat. Osim toga, izgradnja mišića nam pomaže i u rješavanju posturalnih problema, pomaže nam u rehabilitaciji i prevenciji ozljeda, pa samim time zauzima veliku komponentu u rekreativnom, sportskom i kineziterapijskom treningu. Važno je napomenuti da je trening snage vrlo širok pojam, pa tako, za primjer, različito utječemo na razvoj maksimalne i submaksimalne snage, drugačije na repetitivnu snagu, mišićnu izdržljivost ili eksplozivnu snagu. Ukoliko se „bodybuilding“ trening u rekreaciji, sastoji od segmenta zagrijavanja te vježbi mobilnosti i dinamičkog istezanja 15-20 minuta, različitih tipova treninga snage i statičkog istezanja na kraju treninga, onda je takav oblik rekreacije prihvatljiv. Ukoliko vaš trening izgleda tako da napravite 2-3 kruženja rukama, legnete na bench i krenete sa 8-10 ponavljanja u 4 serije, popijete proteine i otiđete kući, onda ne radite ništa dobro za svoje tijelo. Nažalost, puno je više drugih primjera, piše building-body.com.

Zaključak

Ni za jedan oblik treninga, pa tako ni za bodybuilding, ne možemo reći da ne sadrži segment funkcionalnosti. Bez obzira na to, tipove treninga u kojima je dominantno zastupljen razvoj samo jedne sposobnosti, ne možemo nazvati funkcionalnim treningom, pa tako ni bodybuilding. Bodybuilding je trening snage, a ako ga provodi osoba koja je stručna i zna ga usmjeriti na pravi način, može biti i dobar oblik rekreacije.