Hidratacija je ključ spasa u vrijeme izolacije

Manja dehidracija može uzrokovati glavobolju, umor i manjak koncentracije, a što je stepen dehidracije veći, povećava se i rizik za zdravlje.

Zdravstvena preporuka je piti 0,3 dl vode/kg tjelesne mase dnevno što znači da osoba od 60 kg treba popiti malo manje od dvije litre vode dnevno, osoba od 80 kg malo ispod 2,5 l dok dijete od 25 kg treba popiti oko 7,5 dl vode.

Zdravstveni radnici su naglasili da i sasvim mala dehidracija može uzrokovati glavobolju, opšti umor i manjak koncentracije, a što je stepen dehidracije tijela veći, povećava se i rizik za zdravlje. Voda je izuzetno važna jer oslobađa naš organizam od štetnih tvari, reguliše nam tjelesnu temperaturu, olakšava probavu i čini kožu zdravom.

Riziku od dehidracije izloženi smo svi, ali mala djeca i nemoćne osobe posebno su rizična skupina jer ovise o brizi drugih. Ne zaboravimo ih podsjetiti da redovno piju vodu, toplu limunadu i čajeve i to prije nego što osjete žeđ. Ne zaboravimo im ponuditi i toplu supu i variva koji će osim osvježenja doprinijeti ukupnom unosu tekućine i potrebnih elektrolita.