I pohovano može biti zdravo, evo kako

Kako bi piletina bila hrskava, a zdrava, najbolje joj je prije pohovanja ukloniti kožu, koja je najmasniji dio tog mesa. Uobičajena smjesa za pohovanje sastoji se od pšeničnog brašna, razmućenog jajeta i krušnih mrvica, ali bit će ukusnija i laganija ako cijelo jaje zamijenite bjelanjkom, a pšenično brašno nadomjestite integralnim.

Također, za još zdravije varijante smjese mrvice možete popržiti sa sjemenkama lana ili sezama ili ih potpuno zamijeniti razmrvljenim kukuruznim, žitnim ili zobenim pahuljicama. Volite li egzotične okuse, meso uvaljajte u sjeckane bademe, kikiriki ili pinjole. A želite li da piletina bude šarenija, mrvice pomiješajte s malo mljevene crvene paprike, sjeckanog peršina ili majčine dušice. Piletina će biti sočnija i ako je prije pohovanja ostavite u marinadi od mlaćenice barem pola sata. Mlaćenica će razbiti proteine u mesu te će tako biti mnogo mekanija tokom pečenja. Uz to će i bolje upijati arome ostalih sastojaka, osobito začina.

Ipak, ono što prženu piletinu najčešće čini nezdravom je prženje u dubokom ulju. Mnogo je bolje rješenje peći je u pećnici, i to na limu obloženim masnim papirom pa je zatim poprskati uljem (ulijte ga u bočicu s raspršivačem). Ono će i snažnije pričvrstiti smjesu za pohanje uz meso. (24sata.hr)