Kad treba koristiti pojas u teretani?

Kad dižete teške tegove, važno je da mišići stabilizatori kralježnice budu na visini zadatka. Slabi mišići donjeg dijela leđa mogu trpiti lakše ozljede tokom vježbanja. Naknadni nedostatak kralježne stabilizacije može voditi do nezadovoljavajućeg treninga i eventualnih problema u donjem dijelu leđa. Nažalost, mišići donjeg dijela leđa se oporavljaju sporo nakon teškog dizanja, tvrdi body.ba.

Mišići stabilizatori kičme su dio cjeline. Kad dižete teško, vaš intra-abdominalni pritisak se povećava, dok trbušne strukture dijele više kompresivnog opterećenja sa mišićima stabilizatorima kičme. Zadržavanjem daha, stiskanjem trbušnih mišića i zatezanje jezgra doprinose stabilizaciji kičme. Nažalost, tokom dizanja teških tegova, moguće je stvoriti previše intra-abdominalnog pritiska, koji može izazvati kilu u trbušnom zidu. Oni koji žele brzo da dostignu određeni rezultat (umjesto da postepeno rade na dolasku do svog maksimuma) rizikuju trbušne hernije tokom dizanja, što zahtjeva maksimalni itra-abdominalni pritisak.

Tad je potreban pojas za dizanje tegova. On vam pruža da sigurno povećate svoj intra-abdominalni pritisak za oko 25% vašeg maksimuma bez pojasa. Odnosno u stvarnim uslovima, dizači su dokučili da im on može dodati od 5% do 15% težine koju mogu podići iz čučnja.

Pored toga što sprječava deformaciju kičme, pojas služi i kao dodatni sloj podrške za stomak – skoro kao još jedan sloj trbušnih mišića. Kad nosite ovakav pojas, vaša lumbalna kralježnica podnosi veće  sile i pruža vam da podižete veću težinu.

Treba li mi pojas za dizanje tegova?

Vjerovatno ne treba. Ali, ako se oporavljate od povrede donjeg dijela leđa ili trbušne hernije, ili ako dižete maksimalnu težinu onda bi vam ovakav pojas bio od velike pomoći. Ali, pobrinite se da prvenstveno razgovarate sa doktorom i stručnim trenerom. Razmišljajte o sigurnosti i ne rizikujte nove povrede.

Pretpostavljajući da ste potpuno zdravi (sa jakom, dobrom razvijenom muskulaturom i čvrstim donjim dijelom leđa) vjerovatno ćete trebati pojas samo ako redovno dižete ispod pet ponavljanja dizanja potiska iznad glave (overhead press), ili ako pokušavate dostići maksimum kod dizanja iz čučnja ili mrtvog dizanja (deadlift). Koristite pojas profilaktično – kao uređaj koji će spriječiti buduće probleme.

No većina ljubitelja fitnessa ne treba pojas za dizanje tegova sve dok su zdravi. Na kraju, većina ljudi koji dižu tegove da ostanu i formi ne idu u krajnost i ne pokušavaju postati veći i jači. Samo pokušavaju zadržati ono što već imaju.

Koji su pojasevi za dizanje tegova najbolji?

Postoje dva osnovna stila pojaseva: olimpijski i powerlifting.

Powerlifting pojas je obično izrađen od kože. Debeo je i čvrst, a širina je konstantno ista oko opsega. Kad nosite ovakav pojas, time žrtvujete udobnost i pokretljivost da biste dobili veću funkcionalnost.

Olimpijski pojas za dizanje tegova je širi na leđnom dijelu nego naprijed. To povećava pokretljivost tokom olimpijskog dizanja, koji zahtjeva više atleticizma nego powerliftinga.

Pojasevi za leđa: jesu li identični pojasevima za dizanje tegova?

Posljednjih godina mnogi radnici su počeli nositi pojas za leđa. Iako Američka organizacija za sigurnost radnika ne nalaže niti sugeriše da se koriste pojasevi, ali mnoge kompanije zahtijevaju pojas za leđa kod svih radnika koji obavljaju težak posao, pogotovo one koji dižu teške predmete.

Predstavnici Centra za kontrolu bolesti kažu: “Iako se pojasevi za leđa kupuju i prodaju kao proizvod koji smanjuje rizik od povreda leđa, malo je naučnih dokaza da zapravo ispunjavaju svoju obavezu.“

Pojasevi za podršku leđa su obično lagani, obloženi najlonom, bez krutosti koju imaju tipični pojasevi za dizanje tegova.  Doktori ga nazivaju elastičnim lumbosakralnim pojasem. Njihova svrha je da obuhvate lumbalnu kralježnicu i odvrate od pokreta uvijanja, zaobljavanja koji bi mogli dovesti do povrede. Uglavnom, tvrdnje su da ovakvi pojasevi pomažu da radnici zadrže lordotični stav. Pošto su mnogi pojasevi za leđa dizajnirani tako da obuhvate samo donji dio leđa, bez namjene za povećanje intra-abdominalnog pritiska, ovakvi pojasevi su manje korisni za dizače tegova od tradicionalnih pojaseva za dizanje tegova.