Kako do velikih nogu sa slabašnim koljenima?

Problematična i slaba koljena su problem ogromnog broja ljudi, koji su u dobroj mjeri uvjereni da njihovi snovi o proporcionalno razvijenom tijelu sa velikim nogama nikada neće moći postati stvarnost.

Iako im zaista nije lahko, jer konstantno osjećaju prisustvo problema u ovim složenim i velikim zglobovima, ipak postoje načini kako da se iz sputavajućih faktora, bolna koljena ne pretvore u razloge ostanka nogu tankima.

Promjena pristupa i shvatanje realnosti

Osobe sa slabašnim koljenima prvenstveno trebaju shvatiti da jednostavno nije svaka vježba za njih, i tek tada se počinju otvarati moguća rješenja. Najosnovnije je shvatanje da je noge moguće “natjerati” na rast i bez izvođenja čučnjeva, koji su obično vježba sa najviše tenzije na koljena.

Čučnjevi sa kutije

Puni opseg pokreta i potpuno spuštanje u čučanj, istovremeno znači i to da se kukovi spuštanju niže od nivoa koljena, što je veoma problematično kada su ona slaba. Zbog toga postoji i kraća, mnogo sigurnija varijanta, koja se izvodi sa kutije ili klupe. U tom slučaju kukovi ostaju iznad nivoa bolnih koljena i opterećenje na njih je daleko manje.

Jačanje zadnjeg lanca nožnih mišića

Zadnji lanac nožnih mišića predstavlja liniju koja polazi od listova, i završava tek sa gluteusima, a jačanje upravo te grupe mišića, od velike je pomoći za dodavanje stabilnosti samim koljenima. Uz to, jačanje ovog produženog lanca još na mišiće leđa, mogao bi biti pravi pogodak.

Pomoć rolajuće pjene

Služenje rolajućom pjenom, svakako je preporučeno za povećanje efikasnosti svih treninga i bolje reakcije mišića. To bi moglo biti od posebno velikog značaja ako vježbač sa slabim koljenima takav vid relaksacije primjenjuje na listove, kvadricepse, zadnje lože, gluteuse i mišiće kojima su uokvireni kukovi. Postizanje opuštenosti ovih mišića je itekako važno jer se povrede članaka, koljena i kukova, i njihova slaba pokretnost u ogromnoj mjeri odražava i na mišiće koji ih okružuju, pa im je takav vid masaže i poboljšanja cirkulacije itekako bitan. (body.ba)