Kako odabrati optimalno opterećenje u teretani?

Optimalno opterećenje jedno je od ključnih aspekata vježbanja u teretani. Svjedoci smo da nam društveni mediji plasiraju bogat sadržaj gdje se pored korisnih informacija, može pronaći i sadržaj koji budi potrebu vježbača da podižu što veća opterećenja, a najčešće jer smatraju da će ih to dovesti do boljih rezultata ili će se pak, osjećati snažnije i produktivnije.

Ipak, postavlja se pitanje, da li veće opterećenje znači i bolji napredak u teretani?

Naime, jako je bitno razumjeti zbog čega se opterećenje koristi u teretani.

Opterećenje u teretani, bilo da se radi o tegovima, spravama ili vlastitom tijelu, koristi se kako bi se postigla različita poboljšanja u tjelesnoj kondiciji, snazi, izdržljivosti i funkcionalnosti.

Prema tome, fokus treba biti na formi izvođenja pokreta. Opterećenje predstavlja samo način za otežavanje izvođenja nekog pokreta.

Početak s nižim opterećenjem omogućuje savršenu priliku za usvajanje ispravne tehnike vježbanja. Ovo je ključno jer će pravilna tehnika ne samo smanjiti rizik od ozljeda, već i osigurati da ciljane mišićne skupine rade onoliko koliko je potrebno. Povećanje opterećenja postupno omogućuje vašem tijelu da se prilagodi, jača i raste.

Kada postavljate svoje početne opterećenje, fokusirajte se na to da možete izvesti 8-10 ponavljanja bez pretjerano velikog zamora. Ako je opterećenje preveliko, doći će do gubitka pravilne forme i kontroliranog pokreta.

U fitnessu se često pojavljuje pojam “ego liftanja”.

Ego liftanje je pojava kada osoba podiže teže opterećenje nego što može kontrolirano izvesti radi zadovoljavanja vlastitog ega ili želje za impresioniranjem drugih, često na račun ispravne tehnike vježbanja.

Posljedice ego liftanja mogu uključivati ozljede, smanjenje učinkovitosti treninga, dugotrajne posljedice na zglobove i ligamente, te općenito povećani rizik od ozbiljnih komplikacija zbog nedovoljne pažnje na ispravnu tehniku vježbanja. Osim toga, može dovesti do stvaranja loših navika u izvođenju vježbi, što može otežati postizanje dugoročnih ciljeva u fitnessu.

U konačnici, važno je razumjeti da je put do snage i mišićnog razvoja maraton, a ne sprint. Uzimajte si vremena da gradite temelje, postavljajte realne ciljeve i uživajte u procesu transformacije vašeg tijela.

Text by: Fitness trenerica Tina