Brže funkcionisanje metabolizma, u praksi znači manju mogućnost nakupljanja masnih naslaga, bolje funkcionisanje probavnog sistema, pa i sveukupno bolje zdravstveno stanje. Zbog toga, mnogi pokušavaju pronaći načine kako da ubrzaju svoj metabolizam.
Pored vježbanja i određenih korekcija ishrane, kao dokazanih pomoćnika, čak i dodavanjem određenih začina u ishranu je moguće itekako natjerati svoj metabolizam na brže funkcionisanje.
Ljuta paprika
Čuvena supstanca kapsaicin, koja je i zaslužna za papreni osjećaj u ustima, odlična je za ubrzavanje metabolizma. Poznata je po tome što generiše dodatnu toplotu u tijelu, ali istovremeno podiže i metaboličku stopu. Naučnim istraživanjima je utvrđeno da korištenjem ljutih papričica kao začina, metabolizam se ubrzava za oko 5 posto, a također je utvrđeno i da povećava oksidaciju masnoća do 16 posto, omogućavajući tijelu da aktivnije sagorijeva naslage.
Đumbir
Korijen poznat kao đumbir, koji je stekao slavu zbog svojih ljekovitih svojstava, također je veliki suborac na putu ka ubrzanju metabolizma. Supstanca gingerol je glavno oružje đumbira, a ta supstanca je dosta slična prethodno pomenutom kapsaicinu. Pored mogućnosti konzumiranja u salatama, đumbir je jako efikasan i kada se stavi u toplu ili ključalu vodu, čije pijenje ubrzava procese prerade hrane.
Kurkuma
Čuveni indijski miks začina poznat kao kurkuma, nezaobilazni je dio kuhinje ove jedne od najmnogoljudnijih zemalja svijeta. Kurkumin je ta komponenta koja radi kao antioksidans i zaustavlja razvoj nekih od najopasnijih bolesti današnjice, te uz to i ubrzava metabolizam. Istraživanja su pokazala da se konzumiranje kurkume može direktno povezati sa sniženjem nivoa inzulina i otpornosti na leptin, za koji se inače vjeruje da reguliše proces nakupljanja masnoće u tijelu.
Cimet
Proslavljeni začin cimet, ne samo da ima zanimljivu aromu, već pomaže kod dijabetesa tipa 2 reduciranjem glukoze, kod borbe sa povećanim nivoom triglicerida, holesterola, ali i samog visokog krvnog pritiska. Uz to, pomaže efikasnije prerađivanje šećera, smanjujući mogućnost da bude pohranjen u vidu masnoće.
Kim
Iako se ne čini da je toliko poznat, kim ipak ima dosta široku primjenu u kuhinjama širom svijeta, a njegova pozitivna svojstva ukazuju samo na to da bi se trebao i više koristiti. Kim tako snižava nivoe “lošeg” holesterola i triglicerida, te povećava nivoe “dobrog” holesterola. Kim privremeno ubrzava metaboličku stopu, slično papričicama, te je jedna od namirnica koje potiču topljenje masnih naslaga i mršanje. (body.ba)