O verbalnom nasilju i samopouzdanju osoba s viškom kilograma govori naš trener Nedim…

Fitness instruktor Nedim Musić svaki dan na svom Instagram profilu motiviše ljude da rade na svom fizičkom, ali i duhovnom zdravlju. Pokazuje im vježbe za leđa, noge, vrat, ruke… kako bi okrenuli novu stranicu u svom životu.

S Nedimom smo razgovarali o tome kako osobama koje se bore s viškom kilograma pomoći da sačuvaju samopouzdanje, a akcenat je stavio i na verbalno nasilje s kojim se susreću pretile osobe.

Sigurno ste nekada bili svjedok, učesnik ili žrtva verbalnog, pisanog ili internet nasilja. Za one koji ne znaju, ovi oblici nasilja ostavljaju duboke tragove i psihičke probleme u budućnosti kao što su manjak samopouzdanja, povučenost, bezvoljnost, strah od neuspjeha i slično. Sve su ovo posljedice nasilja koje sputavaju osobe u budućem napretku i radu“, priča Musić.

Svi smo se nekad zadesili u situaciji da se nasmijemo nekome, htjeli mi to priznati ili ne, dodaje naš sagovornik, što je donekle i normalno. Međutim…

Ismijavati nekoga neko vrijeme i naglašavati njegove mane je sasvim druga stvar. Ako osoba naprimjer ima višak kilograma, veliki je problem pronaći snagu i motivaciju da se pojavi u fitness centru kako bi radila na sebi, ako je prethodno imala loše iskustvo i bila žrtva ismijavanja i ponižavanja. Vjerujem da su sve osobe u suštini dobre i empatične. Kada bismo ostavili nasamo u prostoriji osobu koja je učesnik nasilja s osobom koju ismijava, vjerujem da bi nakon nekog vremena ta osoba shvatila problem i bol koju žrtva ima, kao i svoj doprinos tom psihičkom stanju u kojem se žrtva nalazi“, kaže Musić.

U toj dobroti ljudske prirode, smatra, treba pronaći rješenje i napraviti program rješavanja verbalnog nasilja nad djecom, čiji inicijatori treba da budu razrednici i nastavnici u osnovnim i srednjim školama.

Ključ je u razgovoru i prodiranju duboko u svijest djece učesnika nasilja, naglašavajući ozbiljnost lošeg ponašanja i utjecaj na život žrtve. Potaknite svoju djecu da pomažu drugima, da budu prijatelji i da čine dobro prema drugima bez izuzetka“, poručuje Musić.

Svako treba znati, dodaje, koliko se osoba koju smo povrijedili loše osjeća jer smo izgovorili ružnu riječ u pogrešnom momentu.

Ako želite da spasite svijet, mijenjate sebe i svoje ponašanje prema drugima. Pomozite osobama s manjkom samopouzdanja, budite im vjetar u leđa. Nemojte da vas drugi pamte po lošem postupanju prema nekome. Vidjet ćete, mnogo je lijep osjećaj kada neka osoba uradi nešto dobro za sebe zbog vaše podrške. Možda ste baš vi i njihova jedina podrška. Ako pomognete samo jednoj takvoj osobi, spasili ste cijeli svijet“, kaže Musić.

Izvor: www.klix.ba