Šta bismo to trebali zadržati iz Old school teretana?

Šta bismo to trebali zadržati iz Old school teretana?

Nekada je simbol vrhunca tehnoloških dostignuća u procesu treninga bila samo štoperica, dok je tehnološka revolucija doživjela procvat kako u drugim, tako i u grani fitnessa. Međutim, još uvijek su volja i disciplina ostali na nama i vjerujem da taj ljudski faktor ni jedna tehnologija neće moći zamijeniti.

A, koji su to elementi iz Old school teretana koje bismo trebali zadržati kako bismo zadržali motivaciju, razvili disciplinu i ostvarili rezultate, pročitajte u nastavku.

Zajedništvo i mentorski pristup:

Old school teretane često su mjesto gdje ljudi dijele svoje iskustvo, savjetuju se međusobno i motiviraju. Zadržavanje ovog zajedničkog duha i mentorskog pristupa u fitness zajednicama može doprinijeti podršci i motivaciji među vježbačima.

Oprezna upotreba tehnologije:

Karakter old school teretane je jednostavnost. Iako tehnologija može biti korisna, pretjerana ovisnost o njoj može oduzeti fokus od same vježbe. Zadržavanje jednostavnosti i oprezna upotreba tehnologije omogućuje fokusiranje na tijelo i mentalni aspekt vježbanja.

Osnovne vježbe i funkcionalnost:

Old school teretane fokusiraju se na osnovne vježbe poput čučnjeva, bench pressa i mrtvog dizanja. Ove vježbe ciljaju različite skupine mišića i predstavljaju bazu trenažnog procesa. Zadržavanje ovih klasičnih vježbi u treningu će sigurno pozitivno utjecati na ravoj snage i stabilizacije.

Slobodni tegovi:

Korištenje slobodnih tegova potiče jačanje mišića tzv. stabilizatora. Osim toga, slobodni tegovi omogućuju veću slobodu kretanja u poređenju s mašinama za vježbanje.

Izbalansiranim kombinovanjem Old school pristupa i New age teretana, uzimajući ono najbolje od svega, stvorit ćemo jednu zdravu i dugotrajnu naviku koja će pozitivno utjecati na naše fizičko i mentalno zdravlje.