Šta će se desiti vašem tijelu nakon mjesec dana posta?

Ramazan je najljepši period u godini za muslimane širom svijeta. Iako post može biti izazovan, ovo je navika koja se preporučuje i od strane mnogih nutricionista. Post je dobar za fizičko ali i za mentalno zdravlje.

Iako se post uglavnom obavlja u sklopu religijskih praksi, sve više ljudi danas prihvata ovu naviku zbog mnogobrojnih zdravstvenih pogodnosti. Međutim, mnogi se pitaju kako suzdržanost od hrane i pića na 17 sati dnevno može biti korisna za vas?

Prvih nekoliko dana posta…

U prvih nekoliko dana posta nivo šećera u krvi i krvni pritisak padaju. Tijelo započinje proces čišćenja i upravo zato su prvi dani posta najteži. Oni su obično popraćeni glavoboljama, vrtoglavicom i mučninom.

Nakon prve sedmice posta

Tijelo se nakon prve sedmice počinje prilagođavati novom rasporedu ishrane i vaš probavni sistem može da se odmori. Probavni sistem fokusira svoju energiju na čišćenje tijela i zacjeljivanje stanica, jer bijele krvne stanice u tijelu počinju da postaju aktivne. Tokom ove faze, organi počinju proces oporavka.

Sredina mjeseca ramazana

Energetski nivoi u vašem organizmu će se povećati, a vaš um će biti u stanju da se bolje fokusira. Proces zacjeljivanja tijela postaje mnogo efikasniji tokom posta, tako da tijelo u ovoj fazi popravlja sve oštećene ćelije. Debelo crijevo, jetra, bubrezi, pluća i koža eliminišu toksine detoksikacijom.

Posljednjih deset dana…

Tijelo je već naviklo na post. Vaše pamćenje i koncentracija će se znatno poboljšati. Organi završavaju s procesom oporavka i nakon što se svi toksini iz tijela uklone, vaš organizam je u stanju da funkcioniše maksimalnim kapacitetom. (body.ba)