Trčanje na traci je moguće učiniti još efikasnijim, a evo kako!

Trčanje na traci je bez sumnje najčuvenija kardio vježba poznata je po svojoj efikasnosti u smislu potrošnje kalorija. Ipak, standardno trčanje na traci je moguće još dodatno učiniti zahtjevnijim i istovremeno efikasnijim.

Radi se o tri male promjene koje u konačnici zaista mnogo znače.

1. Korištenje nagiba

Bolje trake za trčanje posjeduju mogućnost podizanja podloge tako da se omogućava i trčanje pod nagibom. To je promjena koja se pravi laganim klikom na dugme, a rezultira automatskom aktivacijom većeg broja mišića i sav izazov čine težim. Sprint uzbrdo sasvim logično spaljuje više kalorija od sprinta po ravnom.

2. Kombinovanje više vrsta intenziteta

Poznato je da su vježbe u intervalima visokog intenziteta superiornije od klasičnog kardija, a vjerovatno i najbolja opcija bi bila korištenje i jednog i drugog načina vježbanja. S povremenim ozbiljnim povećanjem intenziteta pa zatim vraćanjem na blagi nivo, i samo vježbanje se čini neuporedivo interesantnijim.

3. Praćenje srčanog pulsa

Ukoliko se prati srčani puls, moguće je pronaći optimalni intenzitet izvođenja svake kardio vježbe i tako vrijeme provedeno na spravi učiniti maksimalno efikasnim. Na taj način je moguće produžiti i samo vježbanje, ali i znati kada je vrijeme za kratku pauzu da se broj otkucaja vrati na željeni nivo. (body.ba)