Ukusni i vlaknima bogati chia puding

Chia sjemenke su posljednjih godina postale mega popularne, a brojni su razlozi za to.

Prvo i osnovno, fascinirajuće su dobar izvor vlakana, pa njihovo prisustvo u svakoj namirnici produžava osjećaj sitosti satima. Pored toga u svom sastavu imaju vitamine A, B, E i D, te od minerala kalcij, kalij, bakar, željezo, mangan i cink. Uz to, imaju i određenu količinu proteina u svom sastavu.

Sve navedeno ove specifične sjemenke svrstava među najbolje sastojke doručka i kvalitetnih međuobroka. Puding sa zdravim namirnicama i značajnom količinom chia sjemenki, upravo spada među idealne međuobroke.

Sastojci:

3 kašike chia sjemenki

3 kašike kokosa

2 kašike meda

300 ml kokosovog mlijeka (ili mlijeka po izboru)

1 mango ili 1 banana (po izboru)

Priprema:

1. korak

Mlijeko, chia sjemenke, kokos i med staviti u Nutribullet ekstraktor i ekstraktovati dok se ne dobije jedinstvena struktura. Smjesu ostaviti u frižider na nekoliko sati, a najbolje preko noći.

2. korak

Smjesu izvaditi iz frižidera i ostaviti je malo da odstoji na sobnoj temperaturi, a za to vrijeme u Nutribullet ekstraktoru napraviti voćni pire od banane ili manga, ovisno o želji i ukusu.

3. korak

U čaše ili zdjelice servirati sloj puding smjese, a zatim sloj voćnog pirea, sloj pudinga, pa sloj pirea. Na vrhu posuti kokos i uživati u konzumiranju!