Vježbanje je najveći neprijatelj depresije

Vježbanjem ne samo da se poboljšava fizičko zdravlje, već su se kroz niz istraživanja pojavili i neoborivi dokazi da ništa slabiji nije uticaj i na psihički aspekt zdravlja.

Najnovije veliko istraživanje provedeno u Norveškoj, jasno je dalo doznanja da upravo vježbanje predstavlja najvećeg neprijatelja depresivnih stanja.

U istraživanju u kom je učešće uzelo više od 22.000 zdravih osoba i koje je trajalo punih 11 godina, ispitanici su ispunjavali upitnike vezane za navike vježbanja, a generalno su svrstani u tri grupe – oni koji ne vježbaju nikako, oni koji vježbaju do dva sata sedmično, i oni koji vježbaju jako puno i više od dva sata sedmično.

Deceniju kasnije je praćeno zdravstveno stanje istih tih osoba i kod 7 posto njih su se pojavili simptomi depresije i kod 9 posto simptomi anksioznosti.

Vraćajući se na godinama ranije zabilježene podatke o navikama vježbanja, istraživači su zaključili da je velika većina oboljelih upravo osoba koje nisu nikako vježbale svoje tijelo. Tačnije 44 posto veće šanse za razvoj depresije i anksioznosti su zabilježene kod osoba koje nisu vježbale nego kod osoba koje su vježbale do dva sata sedmično.

Interesantno, uopšte nisu utvrđene razlike u psihičkom stanju među osobama koje su vježbale umjereno, do dva sata sedmično i osoba koje su vježbale mnogo više. Sve to sugeriše da je za dobro psihičko stanje sasvim dovoljno vježbati i relativno malo, čak i jedan sat sedmično, pa ne mora biti ni intenzivno, ali efekti će i dalje postojati.