Vježbe dizanja za žene

Unatoč svim mišljenjima da su muškarci jedini koji dižu. Zbunjujuće je što više žena ne dižu tegove toliko često. Ne bi trebalo da bude spolnih predrasuda kada je u pitanju dizanje tegova, svako može to da radi, bez obzira na sve.

Mnoge su pogodnosti za tijelo dizanjem tegova. Dizanjem tegova gubite mnogo kalorija i spriječaje gubitak mišićne mase. Pored toga na ovaj način također ubrzavate i metabolizam.

Predstavljamo vam 6 vježbi dizanja za svaku djevojku za poboljšanu snagu i izdržljivost.

Bench press

Lezite na bench na taj način da su vaše noge ili na podu ili na benchu. Uzmite bučicu u svaku ruku i protegnite ruke s prsa. Zadržite mali zgib u lakovima. Nakon toga savijte ruke u laktovima, zadržite se tako na sekundu i vratite se na početnu poziciju, pa ponovite.

Uradite 2 seta sa 15 ponavljanja.

Dizanje kukova sa tegovima

Sjedite na pod i naslonite leđa na bench. Savijte noge u koljenima i naslonite stopala ravno na pod. Stavite dvoručni teg na kukove ispod trupa i učvrstite ga, a pri tome naslonite laktove na bench. Podignite kukove dok leđa ne budu paralelna s podom. Vratite se na početnu poziciju i ponovite.

Uradite 2 seta sa 15 ponavljanja.

Ruska rotacija

Sjedite na bench sa savijenim nogama u koljenima. Uzmite bučisu i zadržite je ispred sebe. Okrenite se desno, a zatim lijevo sa bučicom u rukama. Nastavite s ponavljanjima i ne zaboravite držati ispravljena leđa.

Obavite ovu vježbu 2 minuta sa pauzom od 20 sekundi u sredini.

Mrtvo dizanje

Stanite sa raširenim nogama u širini kukova stavite dvoručni teg ispred sebe. Zadržite leđa ispravljena i savijte malo noge u koljenima i krenite naprijed s kukovima. Dlanovi trebaju biti okrenuti prema tijelu u širini kukova. Gurnite kukove naprijed, ispravite noge i vratite se na početnu poziciju. Držite teg što bliže svoga tijela. Sa ravnim leđima, vratite se u početni položaj i ponovite.

Uradite 2 seta sa 12-15 ponavljanja.

Ekstenzija tricepsa

Sjedite na bench, i uzmite bučicu s objema rukama. Ispružite ruke iznad glave a zadržite rame blizu uha. Zadržite leđa i ruke ispravne. Savijajte laktove da spustite bučicu. Idite dolje dok podlaktice ne dodirnu biceps. Polako se vratite na početnu poziciju.

Uradite 2 seta sa 15 ponavljanja.

(body.ba)