Zašto izbjegavaju žene teretanu?

Oko 65% žena izbjegavaju teretanu zbog anksioznosti koju osjećaju zbog osuda. Normalno je da se nivo anksioznosti nekada poveća kada se pitate da li ispravno radite određenu aktivnost.

Ako ste ikada imali strah od teretane, niste jedini. Nedavno istraživanje je pokazalo da strah od teretane ne stvara samo anksioznosti, također spriječava mnoge žene da idu u teretanu.

Za razliku od muške populacije, žene su u većoj mjeri izložene ovom strahu, čak 65% njih je izrazilo strah zbog osuđenja da nisu dovoljno mršave za teretanu. Od toga 49% žena su izrazile strah zbog neadkvatnog oblačenja, a 25% ih je izrazilo strah od stereotipizacije.

Mnoge žene su izjavile da imaju osjećaj da će svi gledati i suditi njihovo ponašanje. Međutim, svi ostali su toliko fokusirani na sebe da ih nije briga ili i oni također imaju isto razmišljanje.

Evo kako povećati svoje povjerenje u teretani i srušiti strah o predrasudama.

ISPLANIRAJTE TRENING

Savjet nije da uđete u teretanu i improvizujete. To baš i ne bi bilo toliko prijatno. Morate imati plan treninga. Prije odlaska na trening, razmislite o tome koji dio tijela želite trenirati, također možete skinuti aplikaciju na mobilni uređaj koja će vam pomoći pri izboru vježbi.

VJEŽBAJTE U KUĆI

51% žena je reklo da ima strah da pogrešno uradi vježbu. Čak i kada znate šta treba raditi, strahujete od toga kako to pravilno izvesti. Ukoliko želite da izbjegnete ovaj strah, možete vježbati u kući kako pravilno raditi određene vježbe.

Kako pravilno izvesti određenu vježbu možete pronaći na internetu ili pomoću neke od aplikacija za trening.

POTREBNA OPREMA

Čak i ako se duže vrijeme bavite teretanom, nije sva oprema za teretanu ista. Možete stati ispred neke sprave samo da shvatite da ne znate kako funkcioniše taj model.

Rješenje za zadnji problem je lagan, pitajte trenera koji je tu uposlen. Oni su ipak uposleni kako bi vama pomogli. Ukoliko se plašite ili vam je neugodno da upitate trenera, možete isplanirati sve unaprijed. Pronađite video tutorial na youtube-u kako svaka sprava funkcioniše.

Odaberite spravu koju znate kako funkcioniše i s kojom znate da ćete se ugodno osjećati. Pored sprave možete donijeti i tegove i tako konstantno mjenjati konstantno. Svrha ovoga je da se što bolje upoznate sa cijelom teretanom.

BUDITE PRATITELJ

Časovi mogu da budu odličan način da se uputite u pravilan trening. Iako se plašite novog, nepoznatog okruženja i također toga da vas trener prozove, a da vi niste upoznati sa radom određene sprave. Možete stati u zadnji red, gdje je moguće da vas trener neće prozivati, dok se ne budete osjećali dovoljno spremno. Na taj način možete pratiti iskusnije kardio trenere i ne osjećati se kao da su sve oči uprte u vas.

PRIJAVITE UZNEMIRAVANJE

Postoje neki razlozi anksioznosti u teretani koje nisu u vašoj moći. Oko 5% žena izjavile su da su bile uznemiravane. Niko nema pravo da vas uznemirava, a ukoliko dođete u takvu situaciju, to obavezno prijavite nadležnim osobama.

NEMOJTE ZABORAVITI CILJ

Uvijek se sjetite zbog čega ste počeli ići u teretanu. Da biste očuvali svoje tijelo, postavite sebe na prvo mjesto i pazite na svoje mentalno zdravlje. Briga o sebi također uključuje uklanjanje sabotiranje samog sebe. Čak i ako niste samouvjereni, ponašajte se kao da jeste.

Ukoliko dođete spremni u teretanu, sa određenim planom rada, nećete imati ni jednu brigu osim dobrog znojejna.