Zašto ne treba izbjegavati hljeb?

Kada je riječ o gubljenju kilograma i zdravoj ishrani, hljeb se smatra najvećim neprijateljem našeg tijela. Kampanja zvana “The slice of life” objašnjava da je takvo mišljenje sasvim pogrešno. Veliki broj ljudi hljeb povezuje isključivo sa ugljikohidratima, od kojih se debljate. Ali hljeb je jako ukusan i zdrav proizvod, bez kojeg je teško zamisliti obrok.

Bitno je da znate da nije baš svaki hljeb zdrav. Ovo se najviše odnosi na bijeli hljeb, kao i onaj pun aditiva, kojih je najviše u prodaji.

Kada je riječ o zdravom i ukusnom hljebu, napravljen od raženog brašna, tada znamo da je riječ o hljebu koji je bogat raznim sjemenkama i dobrim mastima, kao što je maslinovo ulje. Takav su hljeb pravile naše bake.

Dobre strane hljeba:

1. Osim proteina, hljeb sadrži i veliku količinu minerala, među kojima je kalcijum koji je jako koristan sa jačanje kostiju.

2. Hljeb sadrži i željezo, koje daje energiju i poboljšava krvnu sliku.

3. Integralni hljeb je pun vitamina, vitamina E i brojnih vitamina iz B grupe.

4. Hljeb je bogat i sa biljnim vlaknima, koje su jako bitne za normalno funkcionisanje digestivnog sistema. (body.ba)