Pet načina da postanete jutarnji vježbač

Suočite se. Niko ne voli rano buđenje, pa čak iako je vaš alarm postavljen zbog putovanja na godišnji odmor, topli pokrivači još uvijek ulijevaju više povjerenja. U većini slučajeva, uopšte nije problem treniranje, problem je ustajanje iz kreveta!

Zašto bi trebali vježbati ujutro? Pa, prije svega, pokreće vaš dnevni metabolizam. Nastavit ćete trošiti kalorije i tokom dana, a pored toga veće su šanse da ćete biti konstantni sa vježbanjem. Možda ćete imati prenatrpan raspored i nećete stići vježbati navečer, ali ako ste to obavili ujutro, to je već gotovo.

To vjerovatno nikada nećete voljeti (ili ko zna, možda i hoćete), ali ovi jednostavni koraci će vam pomoći da ustanete iz kreveta i oznojite se. Na početku će vam možda izgledati preteško, ali vaše tijelo će se jednostavno prilagoditi tome.

1. Pripremite se noć prije

Pripremite odjeću u kojoj ćete ići, kako bi se mogli presvući čim ustanete. Napunite bocu vode, pripremite svoj mp3 player, peškir i sve što bi inače nosili u teretanu. Ako ćete vježbati kod kuće, postavite prostirku i pripremite sve rekvizite.

2. Polako ustanite

Odgodite alarm ako morate. Nekada vaše tijelo treba da se aklimatizuje, umjesto da odmah ustanete iz kreveta. Popijte šoljicu kafe i spremite se za 10-ak minuta. Ako se osjećate prisiljeno na buđenje, tijelo ćete uvrijediti još više. Vaše tijelo će vam samo reći kada je spremno za pokret!

3. Izađite vani

Proštetajte ili trčite vani za promjenu. Drugačiji scenario i to što ćete udisati svjež vaduh, pomoći će vam da se lakše motivišete i ustanete iz kreveta. Osim toga, ako već idete vani, željet ćete ustati još ranije kako bi vidjeli izlazak sunca.

4. Probajte nešto drugačije

Ubacite nove vježbe ili novu playlistu. Kupite novu opremu za trening, a nekada, sve što trebate za novo uzbuđenje je promjena mjesta treninga.

5. Mislite na alternative

Možda želite postati jutarnji vježbač jer ne možete postići želju za treniranjem nakon napornog radnog dana. Kada ugasite jutarnji alarm, pomislite na to kako se tokom cijelog dobro osjećate, znajući da su vježbe planirane za taj dan već završene. Mislite na to kako je dobar osjećaj ići pravo kući nakon završenog posla.

Kao što je već spomenuto, sve je u glavi. Dovoljno naspavano, vaše tijelo je spremno za jutarnje vježbe. Jedino što trebate je da kažete sebi da ustanete i pokrenete se. Jedno je sigurno, osjećat ćete se odlično i podmlađeno, a od vas zavisi da li ćete baš svaki dan trenirati ujutro, ili ćete, ipak, nekada trening prebaciti za drugi termin. To ćete odlučiti sami na osnovu toga kako se osjećate.

(body.ba)