Ljudi koji vode stresan način života, koji konzumiraju nezdravu hranu i pića, te koji imaju nezdrave navike, obično imaju problem što njihov organizam karakteriše narušen balans kiselosti. Kada je pH nizak, tijelo je u opasnosti od brojnih infekcija, mučnina, upala, nedostatka energije i slično.
Konzumiranje jabućnog sirćeta (jabučni ocat), može pomoći tijelu pri alkalizaciji, jer djeluje tako što podiže nivo pH u krvi na prirodno stanje i na taj način olakšava borbu protiv bakterija i bolesti. Na putu borbe sa zdravstvenim problemima, ključnu ulogu ima hrana koja se unosi u organizam, pa baš zato, kombinacija meda i jabučnog sirćeta unesena ujutro na prazan stomak, mogla bi biti pravi saveznik.
Zašto med i sirće?
Jabučno sirće je u stvari fermentirani sok jabuka. Sadrži pektin, vitamin B1, B2, B6, vitamin C, biotin, folnu kiselinu, niacin, pantotensku kiselinu, te manje količine natrija, fosfora, kalcija, željeza i magnezija. Također, sadrži značajne količine acetatne i limunske kiseline.
Med, s druge strane sadrži kalij, kalcij, magnezij, željezo, cink, bakar, vitamin C, tiamin, riboflavin i pantotensku kiselinu. Smatra se da tamniji med ima veću gustinu hranjivih materija.
Miks ove dvije namirnice je koristan za:
– Smanjenje nivoa holesterola
– Pomoć kod zatvora i varenja
– Liječenje refluksa kiseline
– Eliminaciju boli u zglobovima
– Smanjenje upala
– Eliminaciju zadaha
– Ublažavanje upala grla
– Pomoć pri mršanju
– Snižavanje krvnog pritiska
– Povećanje nivoa energije
Priprema:
– 1 kašičica svježeg jabučnog sirćeta
– 1 kašićica meda
– 1 šolja vode
Promiješati sastojke u visokoj čaši, te popiti 20 minuta prije doručka. Dozvoljeno je dodavanje i više vode ako postoji problem s gutanjem.