Celulit i hrana koja potiče njegov nastanak

Jedan od najmržih neprijatelja pripadnica ljepšeg spola jeste svima dobro znani celulit – koža koja ima izgled kože narandže i koji je posljedica promjene potkožnog tkiva. Dok se kozmetička industrija bavi proizvodima za uklanjanje celulita, mnogo manje je govora o samim uzročnicima tog estetskog poremećaja i samim namirnicama koje bi dame trebale barem umanjiti u svojoj ishrani.

Upravo zbog toga, u nastavku ćemo navesti nekoliko namirnica koje imaju posebno nepovoljan uticaj i koje potiču nastanak celulita.

Gazirani i “prirodni” sokovi

Gazirani sokovi su prepuni šećera, a šećer kao prosti ugljikohidrat u velikim količinama upravo pomaže nastanak celulita. Isto je i sa brojnim aditivima koji smanjuju zategnutost kože. I “prirodni” sokovi su jednako problematični i s razlogom imaju navodnike, prirodni sokovi su samo oni koje ljudi sami iscijede, svi ostali kupovni su prepuni hemije.

Šećer i slatkiši

Mnogima bolno saznanje prava je istina – šećer i namirnice bogate šećerom radikalno utiču na nivoe inzulina u krvi, a što vodi do stvaranja masnog tkiva. Istog onog koji ima najjači uticaj na nastanak celulita.

Bijeli hljeb i peciva

Bijeli hljeb i peciva od bijelog brašna majstorski podižu nivo inzulina u krvi i pored slatkiša najuspješnije potiču nastanak masnih ćelija, a one ispod kože obično i prave taj neželjeni izgled narandžine kože.

Prerađena hrana

Prerađena i obično istovremeno masna hrana, puna je aditiva i teških, zasićenih i transmasnih kiselina koje izravno utiču na stvaranje masnih naslaga i celulita.

Alkoholna pića

Alkohol ima takav uticaj na organizam da blokira apsorpciju kalcija, cinka i vitamina C. Uz to, mnogi ne shvataju da je alkohol veoma kaloričan i zajedno sa toksinima pravi brojne probleme u organizmu, a jedan od tih je i uticaj na nastanak celulita.