Sićušne sjemenke, koje su bijele ili tamnosmeđe do crne boje imaju visoku prehrambenu vrijednost.
Sadrže dosta proteina, vitamina A, B, E i D te minerale, kalcij, kalij, bakar, zeljezo, mangan i cink.
Chia sjemenke imaju osam puta vise omega-3 od lososa, šest puta više kalcija od mlijeka, tri puta više željeza od špinata, petnaest puta više magnezija od brokule, šest puta više bjelančevina od graha i četiri puta više fosfora od neobranog mlijeka.
Ove sjemenke imaju mnoge prednosti, visoku nutritivnu vrijednost prije svega. Ostaju dugo pohranjene bez gubitka svog svojstva.
Imaju vrlo pozitivan učinak na organizam, daju više energije, pomažu probavi i snižavaju holesterol.
Također, pomažu kod dijabetesa, želatinska ovojnica koju razvija chia sjeme u doticaju s vodom, može spriječiti naglo povećanje glukoze u krvi.
Veliki dio vlakana omogućava chia sjemenkama da na blag i prirodan način čiste crijeva i poboljšavaju apsorpciju hrane.
Jačaju zube i kosti, porcija chia sjemenki sadrži 18% preporučene dnevne doze kalcija.
Izvrstan su izvor bjelančevina za vegeterijance i ne sadrže holesterol.
U chia sjemenkama se nalazi triptofan, poznata aminokiselina koja poboljšava san, pomaže u regulisanju apetita i podiže raspoloženje.
Zbog visokog udjela vlakana i proteina kao i vrijednih nutrijenata, chia se posebno preporučuje osobama koje žele smršavjeti.
Ubrzavaju apsorpciju hrane i razgradnju masnoća u organizmu te daju dugotrajan osjećaj sitosti.
Chia sjemenke nemaju okusa, neće uticati na okus vaše hrane, što ih čini pogodnim za dodavanje raznim jelima.
Pomeže ih posipati po salatama, tostu, desertu, jogurt ili ih samljevene dodavati u smoothie.
Prije korištenja, preporučuje se natopiti ih u vodi ili mlijeku najmanje 10 minuta (može i preko noći).