Dvije najčešće greške dama u teretani

Prije je pojava pripadnica nježnijeg spola u teretanama bila prilično nesvakidašnja, dok se u novije vrijeme trend uveliko mijenja.

Iako se u dobroj mjeri broj dama koje vježbaju primakao broju fizički aktivnih muškaraca u tom smislu, one kao da se i dalje ne mogu osloboditi okova mitova koji su i dalje prisutni. U suštini, dvije su daleko najprisutnije, ali i najveće greške koje žene prave u teretani tokom svojih treninga. Radi se o sljedećem.

1. Vježbanje sa previše laganim težinama

Već prevaziđenu težinu s kojom je moguće vrlo lagano vladati i praviti preko 15 pa i 20 ponavljanja tokom vježbi, definitivno treba unaprijediti i otežati stvari. Ključ je u sljedećem – žene se neće i ne mogu nabildati i to je jedina istina! Upravo taj strah i percepcija da od tegova rastu veliki i nimalo ženstveni mišići, koče žene u tome da postanu najzgodnije verzije sebe.

Tvrdnja da se neće nabildati ima uporište u tome što žene nemaju testosteron, odnosno imaju vrlo niske nivoe, pa čak iako se vide fotografije odvratno nabildanih žena, to je zato što koriste sintetične steroide i tek oni im omogućavaju da preskoče granice ženstvenosti, za što ostale ne bi trebale imati ikakvu bojazan.

2. Previše kardio vježbi

Kada se pogleda prema kardio zoni u bilo kojoj od teretana, tada se brzo shvati da većinu sprava zauzimaju dame. To ne bi bio problem da većina njih, nažalost, skoro kompletan trening ne posveti upravo samom kardio vježbanju.

Istinski rezultati se prave s tegovima, ali i kombinovanjem sa kardio vježbama zaduženim za dodatnu potrošnju kalorija i poboljšanje kondicije. Zbog toga, miješanje više tipova vježbanja je jedini ispravan put do impresivnog izgleda. (body.ba)