GLUTAMIN: Kako, kada i zašto?

S ovim člankom želimo ukratko objasniti za koga je glutamin poželjan suplement i kako ga uzimati.

L-glutamin je najzastupljenija slobodnocirkulirajuća aminokiselina u tijelu. Nije esencijalna aminokiselina, što znači da naše tijelo može samo proizvesti glutamin te ga nije potrebno dodatno unositi u organizam.

ULOGA GLUTAMINA U TIJELU:

  • gorivo i hrana za leukocite, bijela krvna zrnca; naše obrambene stanice
  • gradivna tvar za mnoge ostale aminokiseline
  • izuzetno je važan za oporavak i rast mišića

ZAŠTO SE KORISTI KAO SUPLEMENT?
Ipak postoje određene situacije u kojima naš organizam ne proizvodi dovoljno glutamina, primjerice kod teških bolesti, operacija, gladovanja, opekotina, ozljeda i teških treninga. Dakle, kada je tijelo pod velikim stresom ne proizvodi dovoljno glutamina, slabi nam imunitet, kopni snaga i mišićna masa. Stoga, ako ste trenutno u nekoj od navedenih situacija ili stanja, ili ste sportaš koji trenira ekstremno naporno, spremate se za maraton, polumaraton ili triatlon te praktički bilo kakve intenzivne pripreme za neko natjecanje – glutamin je suplement za vas.

KAKO I KADA UZIMATI GLUTAMIN?

Opće preporuke su 5 do 25 grama dnevno, zavisno od razine stresa. Glutamin možete uzimati u bilo koje doba dana, ali možda ima bolje benefite nakon stresne aktivnosti u danu.

Budući da se bavim powerliftingom, osobno uzimam 40 grama prije spavanja na dane kada sam imao čučanj ili mrtvo dizanje. Isprobao sam i oporavak je puno brži, drugi dan se osjećam svježije, upale su manje i ne osjećam se toliko pretrenirano niti „strgano“ sljedeći dan. Eskperimentirajte s dozama i ne uzimajte ovaj skupi, ali kvalitetan suplement kada nije potrebno. Samo u razdobljima ekstremnog stresa. (building-body.com)