Hrana za snagu i rast: Sportisti ove namirnice imaju na meniju svakoga dana

Većinski dio fitness ciljeva se dostiže uvođenjem kvalitetnih promjena u način ishrane.

Postoji nekoliko namirnica koje povezuju sve sportiste, budući da ih svi oni skoro pa svakoga dana imaju na svom meniju. Radi se o hrani koja je u suštini svima dostupna, ali samo čije dosljedno i dobro odmjereno konzumiranje svakoga dana omogućava ozbiljno povećanje snage i razvoj mišićne mase.

Jaja

Centralni elemenat doručka većine jakih i uspješnih, vjerovatno je i najkompletnija namirnica na svijetu. Jaja su puna proteina i holesterola koji uprkos raniji mišljenjima ne spada među one loše. Jednostavno, to je namirnica bez koje bi svaki profesionalni bodybuilder i powerlifter teško mogao zamisliti svoj dan. Daje snagu i potiče rast mišića, dokazano.

Govedina

Iako govedina nije najveći dostupni izvor proteina u čvrstoj formi, te ne spada ni među baš najekonomičnije izvore tog makronutrijenta, namirnica je koja bi trebala biti važan dio sportske ishrane. Pored pomenutih proteina obiluje masnoćama koje održavaju nivoe testosterona na visokom nivou, te uz to je veoma dobar izvor važnog željeza.

Piletina

Kako da ijedna priča o sportskoj bodybuilderskoj ishrani prođe bez pomena piletine, najdostupnijeg i jednog od najbogatijih izvora proteina na svijetu. Bijelo meso koje po tom proteinskom sadržaju jedino može parirati ribi, neuporedivo je jeftinije, pa i jednostavnije za spremanje i konzumiranje (prvenstveno misleći na filete).

Riba

Riba je najzdraviji i najbolji izvor proteina do kojih jedan sportista može doći. U toj grupi svakako se izdvaja losos, koji je pravi šampion po hranjivim svojstvima, proteinima i Omega-3 masnoćama. Haringa je isto tako iznimno kvalitetna riba, ali ne treba omalovažavati ni sve druge vrste, posebno male i proteinski snažne sardine, tune i druge

Riža

Uz piletinu osnovna namirnica lanca ishrane bodybuildera. Doduše, oni ne biraju previše pa je i bijela riža sasvim uredu, iako je smeđa još kvalitetnija i hranjivija. Interesantno je otkriće da ova riža sadrži kiselinu koja djeluje kao neurotransmiter u tijelu i svojim prisustvom podiže nivo lučenja hormona rasta i do 4 puta! Vezano za rižu, nikako ne treba zaboraviti na poštovanje najzdravijeg načina njene pripreme, jer je to inače jedna od jako kontaminiranih namirnica tokom proizvodnje.

Brokule

Predstavnik odličnog i vrlo važnog zelenog povrća kog treba obavezno uvrstiti u svakodnevnu ishranu jesu brokule. Bogate su brojnim mineralima, vitaminima, a imaju i druge pozitivne efekte koji vrlo dobro “sarađuju” i pomažu sportistima da postignu što bolju tjelesnu formu i dostignu ciljeve.

Krompir

Krompir je odličan izvor ugljikohidrata, samo što se pripremom u velikoj većini slučajeva pretvara u vrlo nezdravu namirnicu. Samo kuhanje omogućava to da se izbjegne neželjeno natapanje nezdravim masnoćama, pa ili obični kuhani ili u obliku pirea, krompir može poslužiti kao izvor ugljikohidrata za ispunjenje većeg dijela dnevnih potreba tijela za ugljikohidratima.