Kako da savršenih nogu? Ovih pet vježbi će vam to omogućiti!

Teško da ijedan drugi dio tijela žena može biti atraktivniji od zgodnih i lijepo zategnutih nogu. Neke od njih su imale sreću i genetski naslijedile fantastičan izgled nogu, dok se druge ipak moraju potruditi da ga same dostignu, navodi body.ba.

Važno je znati da se na izgled i tonus mišića uvijek može uticati, te uz pravi trening popraviti najveći dio postojećih nedostataka. Pet vježbi za noge posebno kvalitetno odrađuje posao, te provjereno stvaraju vidan napredak.

Čučanj

Već proslavljena vježba kada je donji dio ženskog tijela u pitanju. Osim što se čučnjevima treniraju kvadricepsi i manjim dijelom ostale mišićne grupe nogu, pri izbačaju tega posebnu podršku pružaju mišići zadnjice. Stoga, ovo je nezaobilazna vježba za dame kojima je ovo omiljeni atribut.

Iskorak

Nakon čučnjeva, najefikasnija složena vježba za donji dio tijela su iskoraci. Sa dodatkom tegova u rukama, uz izvođenje iskoraka moguće je pogađati zadnje lože, kvadricepse i gluteuse, odnosno zadnjicu.

Nožna ekstenzija

Popularni šut, jedna je od vježbi koje se izvode na spravama i koje u stvari predstavljaju izolacijsku vježbu, s obzirom na to da pogađaju jedan manji mišićni sklop. Iako nije toliko značajna kao čučanj i iskorak, nožna ekstenzija je vježba koju obavezno treba kombinovati s drugim, kompleksnijim vježbama tokom treninga nogu.

Nožna fleksija

Vježba za zadnju ložu, koja često pogađa i mišiće zadnjice, također je jedna od vježbi koje se izvode samo na spravi i vježba je koju treba kombinovati sa ostalim kompleksnijim.

Podizanje na prste

Listovi su mišići koji su stalno aktivni, a rad na njihovom povećanju moguć je samo pomicanjem stopala prilikom stajanja. Podizanje na prste se može izvoditi u stojećem položaju, ali i sjedećem, kada je opterećenje na spravi ili s tegovima postavljeno na savijene natkoljenice.