Kako se oporaviti i vratiti treningu nakon hernije trbušne šupljine?

Hernija (kila, bruh) nastaje zbog povećanog unutrašnjeg pritiska u trbušnoj šupljini prilikom podizanja velikih tereta ili velikog naprezanja tijela. Trbušna stijenka popušta na najslabijem mjestu pod prevelikim pritiskom i dolazi do ispadanja unutrašnjih organa ili drugih tkiva kroz nastalu pukotinu u stijenci. Česta je kod osoba koje se bave teškim fizičkim poslom ili kod osoba i sportaša koji podižu velike težine.

Hernije trbušne šupljine dijele se na unutrašnje i vanjske, a razlikuju se ovisno o mjestu na tijelu na kojem su se dogodile. Najčešće je preponska hernija koja se javlja u 75 posto slučajeva.

Mišići koji čine trbušnu stijenku, odnosno core:
rectus abdominis
external oblique
internal oblique
transverse abdominis
multifidus
erector spinae
quadratus lumborum
psoas major

Simptomi i rizici
Herniju ćete prepoznati po izbočenju na trbuhu koje je vidljivo u stojećem stavu. Bolna je na dodir, a kod ozbiljnijih situacija moguća je pojava povišene tjelesne temperature, mučnine ili povraćanja.

Iako je uzrokuje slabost trbušne stijenke, postoje neki faktori koji posljedično dovode do nastanak hernije:
trudnoća
dijastaza ravnog trbušnog mišića
prekomjerna tjelesna težina
naprezanje
podizanje velikih tereta
snažan kašalj

Liječenje i oporavak
Hernija je ozljeda koja se najčešće mora operirati kako bi se izliječila. Duljina oporavka nakon operacije u ovisnosti je s vrstom hernije trbušne šupljine i vrstom operacije koja se mora izvršiti.

Cilj prvog tjedna oporavka je što brže zacjeljivanje tkiva, stoga je preporuka izbjegavanje svih kućanskih poslova koji uključuje naprezanje trbušne stijenke, a hodanje je jedina dozvoljena aktivnost, i to samo kada je nužno.

Normalni kućanski poslovi koji ne uključuju podizanje teških tereta i povratak na radno mjesto očekuje se sedmicu do 10 dana nakon operacije, uz napomenu da sve poslove treba raditi polako i kontrolirano, bez pretjeranih naprezanja jer proces zacjeljivanja može još biti u toku.

Kretanje je pogodno za oporavak jer će ubrzati zacjeljivanje, stoga nema potrebe za dužim odmorom u krevetu nakon operacije. Podizanje težih tereta (4-5 kg) i poslovi kod kojih je često naprezanje trbušne stijenke trebaju se izbjegavati 2 do 3 mjeseca nakon operacije.

Tjelesna aktivnost i vježbanje nakon operacije
Prije povratka staroj rutini tjelesnog vježbanja, u fazi oporavka najvažnije je ojačati mišiće corea, jer je zbog slabosti u njima prvotno i došlo do ozljede, a jačanjem se odmah radi i prevencija nove ozljede.

Nakon 2 do 3 tjedna započeti s vježbama laganim do umjerenim intenzitetom s ciljem jačanja abdominalnih mišića. To su najčešće vježbe dubokog disanja kojima se potiče aktivacija trbušnih i leđnih mišića koji su sastavni dio corea.

Druga faza oporavka uključuje aktivnosti laganog do umjerenog intenziteta kao što su hodanje, jogging, plivanje i vožnja bicikla koje se mogu provoditi nakon 4 do 6 sedmica, kada se osoba počne osjećati ugodno tijekom izvođenja aktivnosti. Dodatno se provode nešto intenzivnije vježbe za jačanje abdominalnih mišića, kao što su glute bridge, izdržaji i istezanja.

Kada su u pitanju vježbe s vanjskim opterećenjem, preporuka je uzeti stanku 1 do 3 mjeseca (ponovno, ovisi o vrsti hernije) kako bi tkivo trbušne stijenke zacijelilo u potpunosti, a nakon perioda oporavka kod većine ne postoje nikakve prepreke za normalan nastavak treniranja s vanjskim opterećenjima.

Sportske igre i kontaktni sportovi bi se trebali izbjegavati 6 do 8 sedmica.

 

 

Izvor: www.fitness.com.hr