Zasto trenirati u trecoj zivotnoj dobi?

Vježbanjem jednostavno pomažete tijelu da radi učinkovitije.
Tjelesnim vježbanjem dolazi do brojnih poboljšanja u ljudskom organizmu. Samo neki od benefita su povećanje mišićne snage, podizanje razine energije, poboljšana kvaliteta sna, podizanje radne učinkovitosti, brži oporavak od ozljeda i bolesti, psihološka stabilnost, bolje kognitivno funkcioniranje kod starijih osoba.

Naplata u starosti

Kako starimo tako se naši fiziološki procesi u tijelu počinju više baviti razgradnjom stanica (a ne izgradnjom kao u mladosti), stoga bi mogli reći kako je to razlog zašto nam kosti, tetive, organi više nisu kao u našoj mladosti. Naravno, ovo smo vrlo laički i slikovito prikazali (stvar je mnogo kompleksnija te o tome se moze pisati jos puno), ali generalno se sve svodi na to da sa starenjem primat preuzimaju procesi razgradnje stanica, te zbog toga starimo.

Gledajući sve kroz prizmu kretanja/vježbanja, mogli bi zaključiti da tijelo u starosti naplati sve ono dobro ili loše što se događalo godinama prije. Upravo je to razlog zašto imamo prilike vidjeti vitalne starije osobe koje i u poodmakloj dobi gaze planine bez nekakve prave bolesti, ali i one koji planine zamjenjuju bolnicama i domovima zdravlja. Možete biti sigurni da ukoliko njegujete aktivan i zdrav način života (aktivno kretanje te kontrolirana prehrana) tijelo će vam stostruko vratiti dotične pozitivne efekte u godinama kada više nećete moći biti toliko aktivni. Svi starimo samo neki od nas stare brže! Razlog tome je neuredan način života, premalo tjelesne aktivnosti, neadekvatna prehrana, malo sna i puno stresa. Naravno, vrijedi i obrnuto!

Dakle; ukoliko želite relativno zdravu starost, počnite odmah ulagati u nju; kroz prehranu, kretanje i san. Osim potonjeg, vježbanje u trećoj životnoj dobi donosi i neke zakonitosti koje bi trebali poštivati bez obzira jesmo li vitalni ili manje vitalni. Ovdje prvenstveno mislim na činjenicu da se pri kreiranju transformacijskog procesa moramo voditi slabim karikama osobe s kojom radimo jer će to prvo stići na naplatu.