Namirnice koje imaju manje od 100 kalorija

Kako bi se izbjegao kalorijski suficit i kompletan proces povećanja tjelesne mase do kojeg on dovodi, za osobe koje žele smršati ili jednostavno održati trenutnu kilažu, najpametnija odluka bi bila ta da se baziraju na konzumiranje niskokalorične hrane.

Pravi odabir namirnica koje imaju malu kalorijsku vrijednost omogućava to da se bez ikakvih problema mogu pojesti i veće količine takve hrane, a da to ne predstavlja katastrofalan potez po kompletnu tjelesnu formu. Najzanimljivije od svega je to što na dohvat ruke imamo namirnice koje ne nose više od 100 kalorija, a koje mogu itekako pomoći pri gašenju osjećaja gladi i mršanju bez držanja posebnih dijeta.

Povrće:

Paradajz – 25 kalorija
75 grama mrkve – 27 kalorija
75 grama brokula – 26 kalorija
stabljika celera – 10 kalorija

Voće:

Mandarina – 46 kalorija
Narandža (srednje veličine) – 65 kalorija
Kivi – 45 kalorija
Banana (srednje veličine) – 90 kalorija
Jabuka (srednje veličine) – 80 kalorija
Kruška (srednje veličine) – 100 kalorija

Izvori proteina:

Jaje (tvrdo kuhano) – 72 kalorije
60 grama tunjevine (bez ulja) – 70 kalorija
60 grama bijelog pilećeg mesa – 86 kalorija

Da bi vaša prehrana bila raznolika, u svoj jelovnik uvrstite i druge skupine cjelovitih namirnica:

– cjelovite žitarice (zob, pir, ječam, heljda, kvinoja itd.)
– mahunarke (bob, leća, grah, grašak, mahune)
– sjemenke (lan, sezam, chia, suncokret, bučine sjemenke)
– orašasti plodovi i maslaci od orašastih plodova (badem, orah, lješnjak, indijski i brazilski oraščići)
– nezasićene masti (maslinovo, bučino ulje)

U skladu s ovim popisom niskokalorična jela se kreiraju tako da prednost dajemo niskokaloričnim, a nutritivno bogatim namirnicama te namirnicama bogatim proteinima, a jelovnik nadopunjavamo drugim popisom – nutritivno bogatim, a srednje ili visokokaloričnim namirnicama (orašasti plodovi, sjemenke, ulja).