Razlikujte alergiju i prehladu

Prehlada i alergije dijele mnoge simptome, pa je često teško znati šta uzrokuje kihanje, pospanost, i pomiješane osjećaje. Srećom, postoje mnogi ključni znakovi koji pomažu pri dijagnozi, da se što prije krene sa oporavkom, piše body.ba. Upamtite: nismo doktori, pa ako smatrate da nešto nije u redu sa vama, potražite medicinsku pomoć da saznate šta se dešava.

Jasno, možda dijele neke simptome, ali alergije i prehlada se razliku poput jabuke i narandži. Dok je obična prehlada uzrokovana virusom, alergijski simptomi su odgovori imunološkog sistema na alergene poput polena, prašine, pseće dlake. Najlakši način da nađete razliku jeste u trajanju – što nažalost ne pomažu kad simptomi napadnu. Obična prehlada ne traje duže od 10 dana, dok alergije mogu mučiti ljude mjesecima. Sezonske alergije obično nastanu svake godine u isto vrijeme, dok su prehlade u zimu i jesen.

Svaka bolest ima svoje najgore simptome. Kod prehlade, kašalj i zagušenje su obično uvijek dokazi, dok su svrbež u ustima, očima i grlu su pokazatelji alergije. Vrsta sluzi povezana sa alergijom i prehladom je različita. Žuta se obično vezuje za prehladu, dok je alergija povezana za tanku vodenu sluz, drugi simptomi jedinstveni za prehladu uključuju svrbež, umor, temperaturu, dok cjelodnevno kihanje obično ukazuje na polen.

Slijede razlike između ove dvije slabosti:

Prehlada:

  • Obično: kašalj, grlobolja, curenje/začepljen nos, kihanje,
  • Ponekad: umor, bolovi,
  • Rijetko: groznica, svrbež očiju.

Alergije:

  • Obično: svrbež očiju, curenje/začepljen nos, kihanje,
  • Ponekad: kašalj, grlobolja, umor,
  • Nikad: groznica, bolovi.

Uradili smo samo pola posla ako saznamo šta nas muči, prehlada i alergije. Da biste se zaštitili od prehlade, redovno perite ruke i klonite se onih koji su bolesni – prehlade su prelazne (alergije nisu). Ako je već kasno, onda uzmite odmor i tečnosti, probajte hladni lijek, te kokošiju supu, koja uvijek može pomoći. Što se alergija tiče, najbolje rješenje je da se čuvate alergena. Zatvorite prozore, uključite klimu da spriječite ulazak polena u kuću, te čistite nakon boravka psa na mjestima na kojima se nalazite. Uzmite antihistamine i dekongestive, te provjerite stanje polena prije nego izađete vani.

Zapamtite: uvijek je najbolje da provjerite sa doktorom šta uzrokuje važe kašljanje i kihanje. Ako groznica ne odlazi, prehlada traje duže od 10 dana ili ako alergijski simptomi ne odlaze, možda je nešto komplikovanije nego prehlada i alergije. Ozdravljenje je glavna stvar u nastavku procesa trening plana te uživanja u ljetnim pićima.