Kako izračunati idealnu težinu?

Pitanje koje je skoro svaka osoba barem jednom u životu sebi postavila je to, koliko bi zapravo iznosila njena idealna težina.

Idealna tjelesna masa u punom smislu riječi u koju su uračunate i potpuno različite građe tijela, jer većina “kalkulatora idealne tjelesne mase” sve tjelesne tipove svrstava u isti koš, što rezultira potpuno nerealnim rezultatom i “idealnom” težinom koja je u stvari jako daleko od idealne.

U tom pogledu, najbliža idealnoj formuli računanja savršene tjelesne mase je tzv. Cref formula, koja predstavlja nadograđenu verziju poznate Lorentzove formule, sa uračunata dva dodatna faktora – životnom dobi i tjelesnom morfologijom.

Problem “krupnih kostiju”

Krupnija građa određenog dijela populacije, često vodi do nerealnih preračuna idealne kilaže, a pripisuje se “krupnim kostima”, koje ljudi smatraju glavnim razlogom veće tjelesne mase, uprkos prilično dobroj liniji.

Pomenuta Creffova formula upravo uzima u obzir i ovaj faktor, dijeleći ljudsku građu u tri kategorije: sitnu, prosječnu i krupnu. Određenje tjelesne kategorije se vrši hvatanjem lijeve ruke oko zgloba sa desnom, tako da se srednji prst i palac pokušaju sastaviti.

– Ako palac preklapa srednji prst, radi se o sitnoj građi (indeks 0,9)

– Ako palac tek dodiruje srednji prst, radi se o prosječnoj građi (indeks 1)

– Ako se palac i srednji prst ne dodiruju, radi se o krupnoj građi (indeks 1,1)

U nastavku su formule idealne težine raspoređene prema tjelesnoj građi:

Sitna građa: (visina u cm – 100) + (starosna dob : 10) x 0,9 x 0,9

Prosječna građa: (visina u cm – 100) + (starosna dob : 10) x 0,9

Krupna građa: (visina u cm – 100) + (starosna dob : 10) x 0,9 x 1,1

Izvor: Body.ba

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *