Tjelesna aktivnost = endorfini = bolje raspoloženje

Povezanost tijela i uma danas je neosporiva činjenica, tako da poznata uzrečica zdrav duh u zdravom tijelu, danas ima više smisla nego ikada prije. Zanimljivo je kako se čovjekova potreba za kretanjem smanjila proteklih nekoliko desetljeća

Bolje rečeno, smanjila se potreba za kretanjem kako bi se osigurala egzistencija, iako sama potreba za kretanjem i dalje ostaje ista, o čemu nam nažalost svjedoči povećani broj smrtnih slučajeva od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, posljedica stresa i mentalnih oboljenja poput depresije u istom vremenskom periodu. Prve knjige iz stress managementa napisane prije 30 i više godina govore o važnosti bavljenja tjelesnom aktivnošću u procesu postizanja boljeg mentalnog zdravlja i otpornosti na stres.

Utjecaj vježbanja na raspoloženje Danas, toliko mnogo godina kasnije o tome se ne govori niti približno dovoljno.
Prije nekoliko godina istraživanja su pokazala da se utjecaj antidepresiva na razinu stresa i depresivnih simptoma izjednačio s utjecajem tjelesne aktivnosti nakon 6 mjeseci bavljenja s aktivnošću. S jednom bitnom razlikom, bez nuspojava.

U zimskim mjesecima smanjena je količina sunčeve svjetlosti što bitno utječe na naše raspoloženje i u nekim slučajevima rezultira s depresivnim simptomima i SAD-om (sezonskim afektivnim poremećajem). Na kraju, zbog hladnoće i loših vremenskih uvjeta naše je kretanje bitno smanjeno i to se odražava kako na fizičko tako i na naše mentalno zdravlje.

10 razloga zašto vježbati
Evo nekoliko razloga zašto bi se svatko tko boluje od depresije ili posjeduje stanoviti rizik za ovaj težak i učestali poremećaj trebao baviti tjelesnom aktivnošću:

1. Tjelesnom aktivnošću potičemo tijelo da luči endorfine, odnosno hormon koje nam pomaže da bi se osjećali dobro i bili bolje raspoloženi.
2. Tjelesna aktivnost jača naše tijelo i poboljšava fizički izgled, koji često može biti izvor osobnog nezadovoljstva.
3. Tjelesna aktivnost i osjećaj snage i moći, može pozitivno djelovati na vaše samopouzdanje.
4. Jačanjem tjelesnog imuniteta kroz fizičku aktivnost, osjećat ćeš se bolje i smanjit ćeš izraženost i utjecaj fizičkih simptoma depresije.
5. Vježbanje je vrijeme kad si sama sa sobom prisutna u trenutku, to vrijeme nesebično poklanjaš sama sebi. Takvi su trenuci prava rijetkost u današnjici i tvoje tijelo i tvoja glava to zaslužuju.
6. Tjelesnom aktivnošću povećavamo tjelesnu temperaturu čime stvaramo ugodan tjelesni osjećaj i zadovoljstvo
7. Kroz tjelesnu aktivnost i učestale treninge imamo prilike upoznati nove ljude, povećati broj socijalnih interakcija, te podići svoje samopouzdanje u društvenim kontaktima.
8. Predlažem da dobar dio vježbanja izvodiš vani na svježem zraku ili u većem otvorenom prostoru kako bi utjecaj i zadovoljstvo koje proizlazi iz vježbanja bilo veće.
9. Bez obzira na oblik tjelesne aktivnosti, dobit ćeš željeni efekt. Nije nužan odlazak u teretanu ili trčanje na traci. Košarka, nogomet, badminton ili plivanje sve su odlične opcije. Predlažem da odabereš aktivnosti (dakle i nekoliko njih) uvrstiš ih u svoj raspored i uživaš u svakoj od njih. Tako ćeš zasigurno uživati.
10. Poboljšanje kognitivnih sposobnosti, povećano zadovoljstvo životom, povećana razina raspoložive energije na dnevnoj razini, poboljšani fizički izgled i zdravstveni status, samo su neki od simptoma bavljenja fizičkom aktivnošću.

Ako vam svi ovi razlozi nisu dovoljni, predlažemo vam da započnete proces vježbanja, te nakon nekoliko treninga samostalno proširte listu pozitivnih promjena i simptoma i podijelite sa svojim bližnjim.