Pet varijacija vježbi za brutalna prsa

Prsa predstavljaju grupu mišića koju će bez problema prilikom prve posjete teretani pogoditi i najveći početnici, te su jedna od rijetki grupacija čiji treninzi se nikada ne propuštaju. Međutim, problem nastaje kod prevelike jednobraznosti i ponavljanja godinama jednih te istih vježbi bez uvođenja imalo živosti i promjena.

Za šokiranje mišićnih vlakana i njihovo poticanje na novi rast i napredak, nekada je dovoljna čak i zamjena šipke bučicama i slično. Pet preporuka u nastavku bi trebale biti sasvim dovoljne za postizanje punog efekta.

1. Ravni bench potisak bučicama

Za razliku od potiska šipkom, izvođenje istog pokreta sa bučicama znači potpunu individualnost obje strane i jačanje najslabijih vlakana bilo koje strane prsa bez da druga strana uskače i odrađuje dodatni posao. Uz to, potisak bučicama omogućava i veći fokus na mišićnu kontrakciju i zatvaranje većih uglova pokretima.

2. Kontra-kosi potisak na Smith spravi

142222-kontra-kosi_smith

Prelazak sa potiska iz standardnih položaja na kontra-kosi u kom je gornji dio tijela niže od donjeg, znači i šokantno aktiviranje donjih dijelova mišića prsa. Smith sprava iako omogućava samo pokret šipke s tegovima pravom vertikalnom linijom, u ovom slučaju može poslužiti za dostizanje više nego efikasnog efekta.

3. Kosi bench potisak bučicama

Beneficije kao kod potiska bučicama sa ravne klupe, također je moguće dostići i izvođenjem istih pokreta ali sa kose klupe gdje vlakna gornjih dijelova pectoralisa dolaze do usijanja. I u ovom slučaju pristup drugačijim i dodatnim uglovima vježbanja će uraditi svoje.

4. Propadanja

Vježba koja se izvodi bez tegova i dodatne opreme (izuzev kod jako naprednih vježbača koji je dodatno otežavaju), čuvena su propadanja kojima je moguće snažno pogoditi mišiće tricepsa, ali zahvaljujući uglu i naginjanju gornjeg dijela tijela prema naprijed, isto tako i razviti impresivna prsa.

5. Letenje kablovima s kose klupe

Dok većina ljudi izvodi standardno letenje sa sajlama u stojećem položaju, ili se drže leptir sprave ili letenja s bučicama, iznimno se rijetko može vidjeti kako neko izvodi letenje s kablovima sa kose klupe. Upravo na taj način je moguće veoma brutalno pogoditi mišiće prsa iz specifičnih uglova i trening i sam napredak učiniti fantastičnim.

(body.ba)