Sada je i dokazano: Kasni trening ipak ne uzrokuje lošiji san

Poznato je da postoje dva tipa vježbača, oni koji svoje fizičke aktivnosti provode ujutro, te oni koji svoje najteže fizičke zadatke obavljaju u večernjim satima.

Mnogi nedostatak slobodnog vremena i jedino slobodne večeri u svom dnevnom planu koriste kao ispriku da ne mogu stići vježbati, a kasni večernji treninzi im ne idu na ruku jer će to, navodno, uticati na njihov lošiji san.

Sada je i naučno oborena ta teorija, budući da je grupa istraživača naučnika u Švicarskoj provjerila uticaj jake fizičke aktivnosti koja se izvodi prilično blizu okončanja dana i odlaska na spavanje. Tačnije, 275 ispitanika je s treninzima završavalo u prosjeku 1,8 sati prije odlaska u krevet.

Pomenutu grupu ispitanika je karakterisalo veoma dobro zdravstveno stanje, pa su tako odbijene sve druge mogućnosti uticanja na rezultate, a njihovi treninzi su u najčešćem slučaju bili kardio treninzi trčanja ili vožnje bicikla u prosjeku 87 sati dnevno.

Ono što je u konačnici zaključeno jeste to da tako kasno vježbanje uopšte nije djelovalo loše niti smanjivalo kvalitet sna, a jedina razlika koja je utvrđena je to da je malo produženo vrijeme do utonuća u san. (body.ba)